Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 09:29
Reklama Hipol
Reklama
News will be here

Lokale jadą na rezerwie

Jak długo jeszcze wytrzymają lokalne restauracje czy pizzerie bez klientów, bez imprez?
Lokale jadą na rezerwie
- Teraz jedziemy tak jakby na jakiejś rezerwie - mówi Kamil Knop z Maestro Pizza

- A jedzenie już było przygotowane - mówi szef restauracji Jan Nowicki. - Jedną imprezę nam odwołano w piątek wieczorem, drugą w sobotę rano. To jest ogromna strata. Generalnie w dużym stopniu utrzymywaliśmy się z imprez, poza tym robiliśmy catering. Teraz spadł bardzo. Woziliśmy ok.150 obiadów, teraz zaledwie 20, może 30 w porywach. Próbuję oszacować wszystkie straty. Może osiągamy teraz obroty na poziomie 20%  tego, co poprzednio. Żyjemy tym, co jest dziś, oglądamy wszystkie wiadomości, nie wiemy, kto nam pomoże i kiedy. Jeśli ta sytuacja po świętach zacznie wracać do normy, to powinniśmy się odbić od dna. Jeśli się będzie przesuwała, to gorzej. Liczyliśmy też na Komunie, które wciąż wiszą na włosku i nie wiadomo, czy się odbędą. Wiadomo, że w takich miesiącach jak maj można było wyjść na prostą i troszeczkę podreperować budżet. Natomiast jeżeli faktycznie tych Komunii nie będzie, to będzie ciężko.

Tymczasem są terminy podatkowe i płatności ZUS, więc w wielu firmach pojawia się pytanie: - Dać ludziom pensje, czy zapłacić faktury i inne płatności? I co dalej z zatrudnieniem?

- Na razie nikogo nie zwolniliśmy - mówi Jan Nowicki. - Gdyby bowiem okazało, że sytuacja szybko wróci do normy, to mielibyśmy potem problem ze znalezieniem pracownika. Więc staram się ich jakkolwiek utrzymać. Jak długo? Pracujemy w okrojonym składzie, robimy takie rzeczy, na które zwykle nie było czasu albo trzeba było je robić w dodatkowym czasie, jak mycie okien, pranie firan, przesadzanie kwiatów, żeby pracownicy mogli sobie uzbierać te parę godzin. A reszta siedzi w domu.

- Na razie nie zwalniamy, dwie osoby poszły na urlop bezpłatny, reszta pracuje, jedna osoba, starsza, nie przychodzi, bo nie chcemy jej narażać - mówi Kamil Knop z Maestro Pizza. - Zobaczymy, jaki będzie bilans kwietnia i wtedy będziemy podejmować decyzje, czy redukujemy jakieś etaty, ale jeśli nic się nie zmieni, to na pewno nie będziemy mogli zostać przy tym, co jest.

- Apelujemy, aby klienci nie obawiali się zamawiać na dowóz - mówi Agnieszka Rak z "Uliczki". - Zachowujemy wszelkie środki ostrożności i higieny zawsze, a tym bardziej w tym okresie, gdy wszyscy powinniśmy dodatkowo uważać. Nie mamy kontaktu z osobami z zewnątrz, jesteśmy we dwie na kuchni, dbamy o czystość, a jedzenie dostarczane jest w hermetycznych pojemnikach, więc nie ma możliwości, aby komukolwiek wraz zjedzeniem dostarczyć jakiś zainfekowany produkt. Apelujemy do klientów, którzy chcieliby, a boją się - nie bójcie się! Za to starajcie się nas trochę wspomóc, abyśmy mogli to przetrwać. Niech każdy zamówi chociaż jeden obiad czy zupę i będzie nam łatwiej ten trudny okres przetrwać. Dla państwa nie będzie to duże obciążenie, może nawet trochę urozmaicenie od codzienności. Nie bójcie się zamawiać! Wspólnie jakoś przetrwamy ten ciężki czas. 



Z restauracji "Kulinarna Enklawa" jeszcze niedawno wozili 150 obiadów, a teraz 20-30

- Apelujemy, aby klienci nie obawiali się zamawiać na dowóz - mówi Agnieszka Rak z "Uliczki"


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

kol 28.03.2020 19:34
Bez przesady z ta biedą ,na wczasy wyjezdzacie na trzy tygodnie i was stać ,a teraz zaledwie dwa tygodnie i już wszystko stracone !

AsusROG 28.03.2020 18:49
Tak to jest jak się bierze kredyty,leasingi żyje ponad stan bez zabezpieczenia a potem wielki płacz bo nie ma na czynsz,zus.

Mariusz 28.03.2020 19:37
ludzi co biorą kredyty szanuję . tych co liczą na jałmużnę ...... nie bardzo

Antoni 27.03.2020 08:37
Zgadzam sie ze wszystkimi. Niczego nie neguje. Nikt nie powiedziął że jest łatwo. Czasy naprawdę ciężkie i przyszłość nie bardzo klarowne. Ale to jest czas na zmiany i negocjacje. Zmiany dla wszystkich. Czas na zmiany dla państwa aby dostosowało podatki, prawo, nakazy, zakazy do nowej rzeczywistości. Czas dla tych co wynajmuja lokale aby sobie zdali sprawe że byc moze trzeba opuścić czynsze bo obiekty będa staly puste. Czas dla pracowników aby przełknąc smak goryczy i pogodzić sie z niższymi zarobkami, cięższą i wydajniejszą pracą. Czas dla włascicieli aby odpuścic zyski i skoncentrowac sie na tym aby zmiejszyc straty. Czas na nowe pomysły na wyższą wydajność pracy i lepszą organizacje. Mówicie że sie nie da? Bzdura, świat wychodził z wiekszych kryzysów. To jest czas na liderów a nie na populizm. Czas na tworzenie szans a nie na rozdawanie pieniedzy. Czas na aktywnośc a nie na pasywne czekanie. Od tego co wymyślimy i jak sie dziś zachowamy będzie zaleźeć nasza przyszlość. Fortuny nie tylko rodzą sie w czasach prosperity ale taże w czasach kryzusu.

Bob 26.03.2020 22:38
Wspierajmy lokalnie, wspierajmy swoich, bo kiedyś sami będziemy w podobnej sytuacji, a już na pewno będziemy chcieli skorzystać z ich usług, tylko... ich już nie będzie?

Rachmistrz 26.03.2020 21:47
Do Antoni: Nie pracuję w gastronomii, ale w rachunkowości, rozliczam takie firmy i często zamawiam posiłki. Nie wydaje mi się, aby kwota 16-20 złotych-w zależności od restauracji-była wygórowana. W koszcie takiego obiadu jest dowóz, cześć zusowska, podatkowa i wynagrodzenia dla pracowników-co najmniej dwóch-kucharza i kierowcy dowożącego jedzenie. Nie wspomnę już o właścicielu, koszcie gazu, prądu, amortyzacji sprzętu, często leasingu itd. Fajnie się mówi, gdy się nie wie, o czym. A pomoc dla takich restauracji z tzw. Tarczy antykryzysowej, według projektu, jest niestety zerowa. Policz też ogólny koszt zatrudnia pracowników i koszty stałe co miesiąc-wychodzi często 30-60 tysięcy-w zależności od działalności gastronomicznej. Nawet jak ma się 50-100 tyś. oszczędności, to przy takim biznesie to jest nic! A pamietajmy, że tylko gastro, hotele i cześć sklepów po galeriach zamknęli odgórnie i bez uprzedzenia-reszta branży, po działaniach rządu miała kilka dni na przygotowanie się (jeśli można sie do tego w ogóle przygotować)...

Alfred 26.03.2020 22:15
Dobrze napisane Ja już Antoniemu odpowiedziałem pod jego wpisem. Jestem ciekaw odpowiedzi.

Paweł 26.03.2020 21:37
Nie ma co aż tak stękać, ponieważ są działalności, które straciły 100% zleceń lub jakąkolwiek możliwość pracy - nie tylko wspomniane poniżej hotele. Stanu wyjątkowego nie wprowadzono nie tylko z powodu wyborów. Chodzi też o odszkodowania dla firm, które zostały zamknięte decyzjami administracyjnymi. O tym się nie mówi, bo "ludu pracującego" to nie interesuje zbytnio.

Antoni 26.03.2020 20:54
Pomimo korona wirusa prawa rynku wciąż obowiązują. Moze czas pomyśleć o posiłkach i cenach na dzisiejsze czasy. Nie wydaje mi się ze czekanie jest dobrą strategią na sukces.

Alfed 26.03.2020 22:14
A ile chciałbyś, Antoni, wydać, dajmy na to, np. zwyczajny obiad, jeśli 18 zł to za dużo. Z czego mają ci to żarcie przygotować, żeby było taniej? Z piasku i trocin?

Kol 27.03.2020 07:48
Pan Antoni mysli o zupie z pokrzyw?

Alfred 27.03.2020 09:51
Może ze szczawiu? Znany (już coraz mniej) entomolog kiedyś polecał.

Gość 26.03.2020 20:47
W Oławie w hotelach, biurach podróży czy pensjonatach obroty spadły o 100% a wszystko trzeba płacić :/

Gość 26.03.2020 20:42
W Oławskich Hotelach, biurach podróży obroty spadły o 100%. Więc nie mają tak źle ;)

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

KOMENTARZE
Autor komentarza: Uczeń na5Treść komentarza: Pani Krystyna Cecko historii w podstawowej szkole uczyła mnie, dwójka przy rybackiej...Data dodania komentarza: 23.11.2024, 09:20Źródło komentarza: Twórzmy wspólnie fotograficzną historię Oławy (album 166)Autor komentarza: TYLETreść komentarza: Pisowy komendant odchodzi i tak się w Milicji nic nie zmieni mierna słaba usłużna leniwa itp.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 08:45Źródło komentarza: OŁAWA Zmiana komendanta powiatowego. Kto przyjdzie za Artura Dobrowolskiego?Autor komentarza: SpecjalistaOdWszystkiegoTreść komentarza: Klub odpowiada za bezpieczeństwo na stadionie. Nawet jeśli miałby kasé, to chyba nie można sobie za pieniądze zamówić policji (w dodatku do ochrony miasta).Data dodania komentarza: 22.11.2024, 22:47Źródło komentarza: Tak zabezpieczano IV-ligowy mecz na oławskim stadionie (FILMIK)Autor komentarza: ExplainerTreść komentarza: Ty ogarniasz konia kolegiData dodania komentarza: 22.11.2024, 22:36Źródło komentarza: Jechał za szybko, wypadł z drogi i ściął m.in. poidełkoAutor komentarza: HamiltonTreść komentarza: Oczywiście pokrycie szkód poszło z OC, natomiast żal mi ludzi którzy nie mają co robić i piszą teksty typu "21i bmw". Twierdzicie ze jadąc innym autem nie da się spowodować wypadku? A może poprostu zazdrość. Jestem kierowcą zawodowym i też miewam wypadki. Poprostu poniósło chłopa i tyle, konsekwencje poniósłData dodania komentarza: 22.11.2024, 22:34Źródło komentarza: Jechał za szybko, wypadł z drogi i ściął m.in. poidełkoAutor komentarza: DriverTreść komentarza: Przyczyną tragedii lód na drodze gdzie ciężarówki pod wzniesienie miały problemy , nawet najlepsi zawodowi kierowcy nie są w stanie 40 ton wyhamować . Nie piszcie głupot jak nie macie pojęcia o jeździe takimi zestawami .Data dodania komentarza: 22.11.2024, 19:52Źródło komentarza: Wypadek - śmierć na A4, droga będzie długo zablokowana
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama