Kopalina Integracja
Kopaliński festyn, w tym roku pod hasłem "Dzień zielonego ogórka", rozpocznie się polową mszą św. w niedzielę o godz 14.00, po raz pierwszy w murach przyszłego kościoła. Potem do godz. 24.00 - zabawa. Goście będą degustować rozmaite wyroby z ogórków, przygotowane przez mieszkańców Kopaliny.
Ogórki z dodatkiem chili przygotuje sołtys. Wykonuje je w 30-kilowych beczkach, dodaje marchewkę i seler. Ogórki konserwowe bez czosnku, ale za to z natką pietruszki i selera oraz plastrami cebuli, przygotowała przewodnicząca miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Żona przewodniczącego Rady Sołeckiej zaproponuje dżemy z cukinii.
Będą także korniszony w zalewie octowej i słodkiej, pikle w zalewie musztardowej, ogórki kiszone w słoikach oraz tradycyjnie, w pięciolitrowych butelkach plastikowych po wodzie. Tajemnicą twardości tych ostatnich i specjalnego smaku jest sposób przechowywania - w chłodno-wilgotnej piwniczce bądź zanurzone w wiejskiej studni. Będą też korniszony z dodatkiem musztardy oraz z miodem z miejscowej pasieki. Wszystkie przysmaki można próbować i kupować, wspierając w ten sposób budowę kościoła.
Podczas festynu będą także gry i zabawy dla rodzin i dzieci, osobne konkurencje dla mężczyzn i kobiet. Najlepsi otrzymają nagrody.
(mag)
Reklama
Mieszkańcy Kopaliny zapraszają na festyn w niedzielę 7 sierpnia. Dochód będzie przeznaczony na kolejny etap budowy kościoła
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze