Letnie ciasta, które wyróżnia nie tylko wyjątkowy smak
Kiedy nadchodzi lato, mamy ochotę na znacznie lżejsze formy posiłków. Upały zdecydowanie nie sprzyjają ciężkim i tłustym potrawom - podobnie jest również z ciastami. Pokrojone owoce sprawdzą się lepiej niż kremy i dostarczą nie tylko przyjemniejszych doznań smakowych podczas gorących dni, ale i cennych wartości odżywczych. Latem warto postawić więc lekkie ciasto biszkoptowe lub wypieki z ciasta kruchego, jak na przykład babeczki wypełnione budyniem, które zdobić będą kawałki owoców. Równie doskonale sprawdzi się też pyszna szarlotka z lokalnych jabłek, podana z lodami i bitą śmietaną. Letnie wypieki są lekkie i smaczne, jednak mogą być również zdrowe. W tym celu warto zadbać o rodzaj i jakość mąki, która stanowi podstawę większości ciast. Użycie innego rodzaju niż zwykła mąka pszenna potrafi wiele zmienić, zarówno pod względem walorów smakowych, jak i wartości odżywczych danego wypieku.
Jakiej mąki warto użyć do słodkich wypieków?
Mąka pszenna to zdecydowanie najpopularniejszy typ, wykorzystywany między innymi do słodkich wypieków. Warto jednak wiedzieć, że proste i pyszne ciasta można przygotować również przy użyciu innego rodzaju mąk dostępnych w sklepach. Niektóre z nich, jak na przykład mąka migdałowa, nadadzą na przykład wypiekom wspaniałego aromatu. Mąka żytnia, czyli popularna mąka na żurek sprawi natomiast, że oprócz wyjątkowego smaku, ciasto zyska dodatkowo na wartości pod względem zdrowotnym - wyróżnia się ona bowiem dużą zawartością witamin i cennych składników mineralnych. Z rodzajami mąk mogą śmiało eksperymentować również miłośnicy klasycznych wypieków oraz osoby uczulone na gluten - mąka do ciasta drożdżowego nie zawsze musi być mąką pszenną. Zarówno ciasto drożdżowe, jak i ciasto kruche, z łatwością można przygotować w nieco innej formie, która będzie lekka, zdrowa i niezwykle smaczna.
Proste przepisy na zdrowe letnie wypieki
Jeżeli zastanawiasz się, co warto upiec, wykorzystując świeże owoce, przygotowaliśmy dla ciebie małą ściągę - pyszna szarlotka i proste ciasto z truskawkami to klasyczne propozycje z użyciem zdrowszych zamienników, dzięki czemu wypieki nie tylko zachwycą cię swoim smakiem, ale i zaskoczą wartościami odżywczymi. To prawdziwe letnie hity, które zdecydowanie warto skosztować!
Aromatyczna szarlotka z mąką graham
- 0,5 kg mąki pszennej graham (mąka typ 1850)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 25 dkg masła
- 7 żółtek
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj ksylitol, zimne masło i żółtka, a następnie wszystko razem połącz siekając. Wyrabiaj ciasto przez krótką chwilę i włóż je w folii spożywczej do lodówki na około 1 godzinę. Obrane i pokrojone jabłka upraż w garnku do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Następnie dodaj sok z cytryny oraz cynamon. Wyjmij ciasto z lodówki, zostawiając 1/3 jego porcji na koniec. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą i podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyłóż masę z jabłek, na wierzch zetrzyj pozostałe kruche ciasto i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Taka szarlotka doskonale smakuje zarówno w duecie z lodami w upalny dzień, jak i podana na ciepło w chłodniejszy letni wieczór.
Letnie ciasto ze świeżymi truskawkami
- 20 dkg dowolnej drobno mielonej mąki
- 4 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 20 dkg masła
- 4 jajka
- 0,5 kg truskawek
W misce utrzyj miękkie masło, sól i jajka. Następnie do utartych składników dodaj przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia i zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej ciasto do natłuszczonej wcześniej formy i ułóż na wierzchu umyte wcześniej i przekrojone na pół truskawki. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jest to niezwykle smaczne i łatwe ciasto pełne owoców, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze