Nagrodę odbierała z rąk p.o. wójta gminy Oława Henryka Kuriaty przewodnicząca tego Koła Monika Dziębowska-Łakomska. Jakie są tajemnice tego mazurka?
- Przede wszystkim kruche ciasto na mące krupczatce - mówi pani Monika. - Wzorowałam się na przepisie z bloga kulinarnego "Mała Cukierenka". Oryginalna jest masa kajmakowa i dżem, który przełamuje smak tej słodyczy. W tym przypadku był to kwaskowy dżem z czarnej porzeczki. Piekłyśmy wspólnie jako KGW, w sumie 8 osób.
Pani Monika ze Starego Górnika zapewnia, że podobne ciasto, czyli mazurek z kajmakiem, będzie u niej w domu podczas tegorocznej Wielkanocy. Na rodzinnym stole króluje od trzech lat. Będą go smakować synowie Paweł i Krzysztof. Wnuk Nikodem i mąż Jacek i synowa Gosia. Pani Monika, które jest z wykształcenia technologiem żywienia, więc nagroda trafiła w ręce zawodowca - obecnie już nie pracuje, bo jest na rencie, a pracowała we Wrocławiu na stołówce Uniwersytetu Ekonomicznego.
Przykładowy przepis na mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami z bloga Mała Cukierenka:
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
60g mielonych migdałów
szczypta soli
7 łyżek masła
3 łyżki cukru pudru
żółtko
Wierzch:
10 suszonych śliwek kalifornijskich
50ml rumu
200g powideł śliwkowych
500g skondensowanego, niesłodzonego mleka
4 łyżki brązowego cukru
1 szklanka różnych orzechów
1. Śliwki zalać rumem i odstawić na noc.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x28cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190oC. Piec około 15 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
3. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i prażyć przez około 8-10 minut. Gdy orzechy ostygną, grubo je posiekać.
4. Śliwki osączyć i drobno pokroić.
5. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu około 3 minuty, aż odparują i zgęstnieją. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki rumu i dokładnie wymieszać. Gdy przestygną, równomiernie rozprowadzić je po upieczonym spodzie. Na wierzchu poukładać pokrojone śliwki.
6. Mleko przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszego koloru (około 20-25 minut). Ugotowanym kajmakiem polewamy mazurek i równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy orzechami i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Powodzenia!
Napisz komentarz
Komentarze