Espresso
Jednym z najbardziej klasycznych sposobów podawania kawy jest włoskie espresso. Tego typu kawa powinna być podana w filiżance, która ma zaledwie 30 ml pojemności. Espresso jest kawą intensywną przygotowywaną na bazie świeżo zmielonych ziaren. Cel jest taki, że już pierwsze 2-3 łyki mają pobudzić do działania i zaskoczyć swoją intensywnością aromatu. Co ciekawe, nie ma jednej najlepszej kawy ziarnistej do przygotowywania espresso. Można tutaj skorzystać z arabiki lub robusty. Testowanie różnych rozwiązań jest jak najbardziej dopuszczalne.
Capuccino
Kolejna klasyka gatunku to cappuccino. Jest to kawa podawana z dużą ilością mleka. Do standardowej filiżanki (150ml) należy wlać 25ml espresso oraz 125ml spienionego mleka ubitego na gęstą piankę. Delikatna wprost aksamitna pianka w połączeniu z aromatyczną kawą daje niesamowity efekt, który pokochali kawosze na całym świecie.
Macchiato
Alternatywą dla osób, które lubią kawę z mlekiem jest Macchiato. W tym przypadku nie stosujemy aż tak dużo mleka jak ma to miejsce w przypadku cappuccino. Do kawy podawanej w standardowej filiżance wystarczy dodać niewielką ilość ciepłego lub zimnego mleka. W przypadku ciepłego mleka mówimy o macchiato caldo, natomiast w przypadku zimnego mleka o macchiato freddo.
Americano
Kolejnym bardzo popularnym typem kawy jest americano. Jest to czarna kawa, która powstaje z połączenia wody i espresso. W zależności od preferencji ilość dolewanej wody może się wahać od 25ml do 400ml. Jest to czarna kawa, stosunkowo łagodna w smaku, ale wciąż nieźle pobudzająca i zawierająca niemałą ilość kofeiny.
Pozostałe popularne rodzaje kawy to między innymi caffe latte, mocha, frappe lub coretto.
Niezależnie od wybranego sposoby picia kawy ważne jest, aby zaopatrzyć się w ziarna, które są świeżo zmielone i tym samym mają aromat, który pozwala wycisnąć z kawowego napoju to co najlepsze. Poza tym, bardzo pomocne jest posiadanie odpowiedniego ekspresu do kawy. Korzystanie z ręcznych (lub nawet elektrycznych młynków) do kawy bywa problematyczne. Naszym zdaniem kawa rozpuszczalna nie jest w stanie konkurować aromatem pochodzących z świeżo zmielonych ziaren, które pochodzą prosto z kawa palarnia.
Źródło zdjęcia:
Africa Studio / Shutterstock.com
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze