Jak przygotować masę cukrową przed użyciem?
Masa cukrowa po wyjęciu z opakowania może być twarda — to nie powód do zmartwień!
Wystarczy zostawić ją na kilka minut w temperaturze pokojowej, a później zagnieść w dłoniach, aby stała się elastyczna.
Następnie dodajemy do niej barwniki (jeśli nie wybraliśmy masy z gotowym kolorem), a następnie rozwałkowujemy ją na szerokość większą niż nasze ciasto, na grubość około 0,5 cm. Nie powinniśmy oszczędzać — nadmiar masy trzeba będzie odciąć i można wykorzystać ją podczas przygotowywania innych wypieków.
Jeśli masa cukrowa jest zbyt lepka i zostaje na blacie, to dodaj cukru pudru! To powinno załatwić sprawę.
Masa cukrowa - jak ją położyć?
Pierwszym elementem, którego będziesz potrzebował jest oczywiście tort :)
Na ciasto w okrągłej blasze o wysokości 10 cm i 25 cm średnicy potrzebne będzie około 1000 gramów plastycznej masy cukrowej. Trzeba pamiętać o tym, że ta ilość jest wystarczająca na pokrycie jedynie powierzchni ciasta, więc jeśli planujecie tworzenie z niej dekoracji w postaci figurek lub elementów dekoracyjnych będziecie potrzebować jej więcej!
Przed dekorowaniem ciasta przełóż je na paterę, z której będziesz je serwować, lub ułóż je na specjalnej podkładce. Dzięki temu unikniesz dodatkowej pracy podczas przenoszenia tortu i łatwiej będzie ci operować potrzebnymi narzędziami.
Jeśli już masz gotowy do dekorowania tort, to wyposaż się w dużo cierpliwości i kremu maślanego. Masy do tortów mogą źle reagować z masą cukrową, która może stracić swoje plastyczne właściwości. Za pomocą tego kremu położonego na całej powierzchni tortu jesteśmy w stanie przytwierdzić naszą warstwę masy cukrowej do ciasta.
Pamiętaj, żeby wygładzić krem przed nałożeniem cukrowej warstwy — to kwestia jedynie estetyczna, ale na gładkiej masie nasza górna warstwa będzie przyjemniejsza dla oka.
Następnie tak obłożone ciasto wstawiamy do lodówki na noc i po tym czasie masa cukrowa na torcie powinna idealnie się trzymać i cudownie się prezentować. Na koniec można ją delikatnie zwilżyć, aby na pewno dokładnie przylegała do tortu, jednak nie jest to wymagane.
Teraz na masie cukrowej możecie dać popis swojej wyobraźni — używajcie ozdób, aby nadać waszemu ciastu wyjątkowy charakter.
W sieci znajdziesz najwyższej jakości produkty — sklep cukierniczy online Sugar Craft ma dla ciebie niezbędne materiały, w tym gotowa masa cukrowa na tort Sugar Craft. Sugar Craft jest sklepem nie tylko dla doświadczonych cukierników, ale także dla tych, którzy dopiero wchodzą w świat wypieków. W ich ofercie znajdziecie narzędzia i gotowe produkty, dzięki którym poczujecie się jak mistrzowie cukiernictwa!
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze