Jaką powłokę powinna mieć dobra patelnia do naleśników?
Naleśniki najczęściej smaży się albo całkowicie bez dodatku tłuszczu, albo z minimalną jego ilością (np. smarując patelnie nawilżonym w oliwie ręcznikiem papierowym). Dlatego patelnia do naleśników powinna być wykończona powłoką nieprzywierającą.
Rodzaj powłoki ma mniejsze znaczenie. Dobrze sprawdzi się zarówno teflon, ceramika, jak i prestiżowy tytan i granit.
- Teflon – to dobry wybór dla osób, które mają ograniczony wybór – chcą kupić dobrą i tanią patelnię do naleśników.
- Ceramika – spodoba się osobom, dla których duże znacznie ma wygląd. Powłoki ceramiczne są bardziej zróżnicowane wizualnie, więc możesz lepiej dopasować do stylu kuchni.
- Granit i premium – to powłoki o dużej wytrzymałości. Jeśli szukasz solidnej patelni do naleśników klasy premium, to świetnie się sprawdzą.
Dobierz powłokę do swoich preferencji i budżetu. Patelnie do naleśników zwykle nie są narażone na kontakt z twardymi akcesoriami, dlatego każda powłoka się sprawdzi. Oczywiście pod warunkiem, że odpowiednio o nią dbasz.
Wybierając patelnię, zwróć uwagę na posiadany rodzaj kuchenki
Dzisiaj standardem stają się patelnie, które pracują na każdym rodzaju płyt grzewczych. Jednak posiadacze kuchni indukcyjnych wciąż powinni zachować zwiększoną czujność, przeglądając patelnie do naleśników. Nawet w popularnych marketach można znaleźć modele, które nie współpracują z kuchniami indukcyjnymi.
Dotyczy to zwykle tanich produktów, ale można znaleźć patelnie do naleśników za kilkaset złotych, które nie działają na indukcji. Dlatego upewnij się, czy wybrany model jest kompatybilny z płytą indukcyjną i współpracuje z nią. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych wydatków.
Rozmiar ma znaczenie – wybierz patelnię odpowiadającą twoim potrzebom
Rozmiar w przypadku patelni do naleśników ma znaczenie. Najpopularniejsze są produkty o średnicy 25 cm +/– 1 cm. Jednak na rynku znajdziesz modele o średnicy 20 cm, a nawet mniejsze. Mogą być dobrym wyborem dla osób lubiących amerykańskie Pancakes.
Po przeciwnej stronie są duże patelnie do naleśników o średnicy 30 cm lub większej. Są one doskonałe dla miłośników placków, którzy chcą poczuć się jak w profesjonalnej naleśnikarni. Duże naleśniki można wypełnić większą ilością farszu, aby były sycące. Docenią to wszyscy, którzy często jedzą naleśniki i eksperymentują z różnymi dodatkami.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze