Dziś szybki i łatwy przepis, proponowany przez znanego producenta makaronów Porcja dla 4 osób
Składniki
- makaron spaghetti 320 - 350 g
- piersi z kurczaka - 200 g
- oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
- ser owczy pecorino romano - 60 - 70 g
- 2 - 3 fileciki anchois
Można użyć gotowego pesto, do kupienia w większych sklepach. Można też zrobić samemu.
Pesto alla genovese
- 2 małe ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 50 g liści bazylii
- 16 g (dwie płaskie łyżki) orzechów piniowych
- 30 g sera pecorino (jeżeli nie mamy, zwiększamy porcję parmezanu)
- 60 g parmezanu
- 100 ml oliwy extra virgin
Liście bazylii delikatnie płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy. Sery ścieramy na tarce. W moździerzu rozetrzeć ząbek czosnku z solą, dodać liście bazylii. Gdy liście będą roztarte i puszczą sok, dodać orzeszki piniowe i również je rozetrzeć. Następnie dodać sery, nieco rozetrzeć, dodać oliwę i całość wymieszać za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej konsystencji sosu Przygotowanie potrawy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć go na oliwie razem z filecikami anchois. Następnie dodać kupione bądź samodzielnie zrobione pesto. W tym czasie ugotować spaghetti w dużej ilości wrzącej osolonej wody, odcedzić, gdy będzie półtwarde. Nałożyć przygotowany sos i podawać z dodatkiem małej ilości tartego sera owczego pecorino romano, na wierzchu.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: kuchnia@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze