To danie jest prawdziwą ucztą, również dla oka. Zachęcamy do wykorzystania tego przepisu w swojej kuchni. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne. Porcja dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut
Składniki
- 4 garście liści rukoli,
- 16 plastrów młodej cukinii,
- 2 czerwone cebule,
- 1 żółta papryka,
- kilka kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
- 4 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego,
Sos winegret
- 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 8 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż będą chrupiące. Kroimy chleb w podłużne paski. Autorem przepisu, przesłanego przez Martę Libudę ze "Strefa Group" jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze