Smaki dla każdego
Zarówno wśród słodkich, jak i wytrawnych przepisów wykorzystujących zapasy kuchennego zaplecza, obok tradycyjnych znajdą się warianty dla zwolenników kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Docenianą, popularną alternatywą mleka krowiego jest mleczko kokosowe, które można wykonać w domu. Wiórki kokosowe, moczone uprzednio w wodzie przez kilka godzin, wystarczy podgrzać do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Następnie całość ostudzić, zblendować i przesączyć przez bawełniany materiał. Zgodnie z ideą „zero waste” pozostałą masę warto wykorzystać np. do granoli czy muffinek, a mleczko można wykorzystać np. do zrobienia rafaello blędując je z kaszą jaglaną. Stęsknionym za czekoladową nutą proponujemy sięgnąć do korzeni i postawić na kakao. Domowej roboty nutella, do przygotowania której wystarczy dobrej jakości kakao blendowane z orzechami i awokado zadowoli smakiem i satysfakcją. Idealnym towarzystwem zdrowej wersji czekoladowego kremu będą, np. grzanki zrobione z kilku kromek chleba, pozostałych po kolacji. – Desery i słodkie przekąski to dobry sposób na początek poszukiwania nowych kulinarnych wrażeń w domowym zaciszu. Proste przepisy sprawdzą się przy okazji rodzinnego gotowania w weekendowe popołudnia, a w intensywnym tygodniu można uciec się do cateringu, który dostarczy rozmaite przysmaki pod same drzwi. W Kuroniowie Diety staramy się znaleźć kompromis między przyjemnością, a zdrowiem serwując słodycze, które cieszą nie tylko smakiem, ale również bogactwem wartościowych składników odżywczych – mówi Jakub Kuroń.
Samodzielne przygotowanie drobnych i słodkich przekąsek to dobra rozgrzewka przed sprawdzeniem swoich sił w przyrządzaniu dania głównego. W porze obiadowej, na tradycyjnym polskim stole nie może zabraknąć mięsnych smaków. Ciekawą alternatywą klasycznego schabowego mogą okazać się, np. kotlety z konserwowej ciecierzycy z dodatkiem sosu sojowego (opcjonalnie) i podsmażonej cebulki. Odpowiednio przyprawiony i panierowany sejtan to również praktyczny sposób na zastępstwo tradycyjnego dania.
Szefem kuchni we własnym domu może zostać każdy. Podstawowe produkty w połączeniu z ciekawym pomysłem to pierwszy krok nie tylko do odtworzenia ulubionych smaków, ale też szansa do poznania nowych. Kuchnia to miejsce, w którym obok głodu zaspakajamy również apetyt na nowe wyzwania i satysfakcję.
Napisz komentarz
Komentarze