Na grillu można przygotować naprawdę wiele smacznych wegańskich potraw. Zaczynając od tych prostych, czyli szparagów, batatów czy nadziewanych pieczarek, po te bardziej skomplikowane, jak wegańskie burgery czy chrupiące „skrzydełka” z kalafiora. W internecie można znaleźć sporo ciekawych inspiracji. Dla nas przepis na szaszłyki z wędzonym tofu przygotował Adam Wiśniewski - kucharz i propagator kuchni wegańskiej.
Szaszłyki z wędzonym tofu
Cukinię, paprykę, cebulę i wędzone tofu pokroić w grubszą kostkę lub plastry. Składniki zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, papryki wędzonej i przyprawy do grilla. Następnie nabić produkty na patyczki szaszłykowe i grillować do zarumienienia z obu stron. Świetnym dodatkiem do tej potrawy będzie sos BBQ, który można kupić, ale również zrobić samemu.
Składniki na sos BBQ:
- 1 puszka krojonych pomidorów, lub podobna ilość świeżych (1,5 szklanki)
- 3 łyżki octu winnego jasnego
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki dobrej jakości musztardy
- 2 łyżki cukru lub 1 syropu z agawy
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
- 1 - 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól i pieprz
Pomidory wraz z sokiem przelać do małego rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać obok szaszłyków.
Grillując można przygotować także smaczne desery. Przyrządzone na ruszcie owoce, takie jak: ananas, brzoskwinia, jabłko czy gruszka, można dodawać do sałatek, ale również podawać osobno z miodem czy jogurtem greckim. Dla osób szukających nieco słodszych doznań, mamy prawdziwą bombę. Smakową, jak i kaloryczną, ale czego nie robi się dla chwili przyjemności. Mowa o bananach w karmelu, również według przepisu Adama Wiśniewskiego.
Grillowane banany w karmelu
Banany w skórce grillujemy ok. 20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Wcześniej lub w międzyczasie przygotowujemy karmel.
Składniki na karmel:
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 100 g cukru trzcinowego lub kokosowego
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do momentu, aż powstanie gęsta masa. Zgrillowanego banana obrać i polać karmelem. Można posypać go orzechami lub migdałami. Smacznego.
Napisz komentarz
Komentarze