Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej - sprowadzili ją do Europy hiszpańscy odkrywcy w XV i XVI wieku. Teraz jednak w Polsce przeżywa swoją drugą młodość.
- Już 5 lat hoduję dynie - mówi Tadeusz Ropusiński z Ligoty Małej, sprzedający swoje okazy obok. - W październiku dynia zaczyna bardzo ostro iść, ludzie kupują. Na jedzenie i na wystawkę. Nie wiem, czego więcej. Najczęściej biorą dynie duże, na wystawkę koło domu, bo to ładnie wygląda. Ta zielona jest głównie na pestki. Biorą ją ludzie także na miażdżycę, bo te pestki ponoć są dobre na to. Wielkość dyni zależy od gatunku, ja mam cztery, ale nazw wszystkich nie pamiętam, więc nie będę podawał, by się pomylę.
Jak czytamy na kwestiasmaku.pl: - Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
Kto nie chce jeść, może tylko zachwycać się urodą.
Muratordom.pl podaje listę najciekawszych odmian ozdobnych dyni. Oto one:
- 'Turecki Turban' - owoce dwukolorowe, przypominające kształtem turban,
- 'Korona Cierniowa' owoce otoczone żebrowanymi wypustkami,
- 'Autumn Wings' - owoce wydłużone, ozdobione wzdłuż brzegów podłużnymi, nieregularnymi wypustkami,
- 'Yellow Crookneck' - owoce o butelkowym kształcie z przewężoną szyjką oraz żółtą skórką, pokrytą licznymi brodawkami,
- 'Little Indian' - owoce małe, o różnych kształtach i kolorach,
- 'Cobra' - owoce przypominające kształtem kobrę, posiadające zieloną skórkę w jasne, duże cętki,
- 'Chameleon' - owoce wielobarwne, o bruzdowanej skórce,
- 'Pear Bicolor' - owoce gruszkowate, w połowie zielone w połowie żółte, pokryte smugami,
- 'Flat Striped' - owoce ciemnozielone, okrągłe, pokryte podłużnymi, jasnymi pasami),
- 'Galaxy of Stars' - wielobarwne owoce w kształcie gwiazdy.
Napisz komentarz
Komentarze