Jaką lodówkę wybrać i na co zwrócić uwagę?
Co roku spora ilości żywności utrafiają do kosza. Bardzo często jedną z przyczyn są nadmierne zakupy, impulsywne wkładanie rzeczy do koszyka i złe przechowywanie spożywczych produktów. Aby z tym skończyć wystarczy dobry wybór lodówki dopasowanej do naszych potrzeb oraz znajomość kilku trików, które pomogą w przedłużeniu świeżości naszego jedzenia. Te działania sprawią, że przestaniemy wyrzucać jedzenie i marnować ciężko zarobione pieniądze. Przede wszystkim trzeba zadać sobie kluczowe pytanie: jaką lodówkę wybrać? Oferta dostępna na rynku jest ogromna. Lodówki różnią się po pierwsze rozmiarem. Jeśli jesteśmy singlami, sprawdzi się mała, podblatowa lodówka. Z kolei dla pary już bardziej odpowiednia będzie nieco większa, na przykład o wymiarach 185 x 59,5 x 65,8 cm. Dla wielodzietnych rodzin świetnym rozwiązaniem będą lodówki side by side. W przypadku kuchni o niewielkich rozmiarach istotna może się okazać zmiana kierunku otwierania drzwi. Wybierając lodówkę coraz częściej możemy też samodzielnie wybrać położenie zamrażarki, zamówić model z alarmem niedomkniętych drzwi lub komorą świeżości. Nie bez znaczenia jest pojemność użytkowa chłodziarki, pojemność użytkowa zamrażarki oraz dodatkowe funkcje lodówki Electrolux, takie jak np. No frost, licowane drzwi, czy blokada panelu sterowania.
Dobra organizacja lodówki. Co chłodzić, a czego nie?
Każdy lubi mieć świeże produkty w lodówce, które niemal proszą, aby je zjeść. Kluczem do sukcesu jest mądre i przemyślane zrobienie zakupów, a następnie odpowiednie przechowywanie. Kupując zbyt wiele nie zwracamy należytej uwagi na datę przydatności do spożycia. Nawet najlepsza komora świeżości nie pomoże, jeśli w lodówce wyląduje zbyt wiele produktów. Drobne zmiany w codziennych zachowaniach mogą przenieść duże efekty. Sprzyja temu nowoczesna technologia, która w innowacyjnych modelach lodówek, pozwala na obserwowanie ich zawartości na tablecie, czy smartfonie. Nie obejdzie się jednak bez elementarnej wiedzy na temat tego, co trzeba chłodzić, a czego do lodówki nie powinniśmy wkładać. Po pierwsze do lodówki powinny trafiać jaja, soki, dżemy, wędliny nabiał, ryby i surowe mięsa. W lodówce trzymamy także warzywa, takie jak brokuły, sałatę, kalafior, czy świeże grzyby. Chłód lubią także owoce leśne, czy winogrona. W lodówce przechowujemy także wszystkie otwarte i napoczęte produkty. Definitywnie do lodówki nie wkładamy chleba, oliwy z oliwek, miodu, czy kawy. Zimna nie lubią także pomidory, banany, awokado, ziemniaki, jabłka, śliwki, czy owoce cytrusowe. Tym produktom najlepiej posłużą temperatury pokojowe. Ciemne i chłodne miejsce będzie idealne do przechowywania ziemniaków.
Półka po półce, krok po kroku
Trzeba mieć świadomość, że to w jakim miejscu lodówki leżą nasze produkty, odgrywa bardzo ważną rolę i nie jest bez znaczenia. To, gdzie położymy jedzenie w lodówce, przełoży się na świeżość produktów i zachowanie ich właściwości odżywczych. Takie działanie wynika z faktu, że w poszczególnych strefach chłodziarki panują odmienne temperatury. Z pozoru różnice te są niewielkie. Jednak dla produktów spożywczych jest to szalenie istotne. Doświadczenie pokazuje, że ekspozycja produktów odgrywa ważną rolę. Jeśli czegoś nie widzimy, to nie mamy na to ochoty. Takie produkty szybciej się psują, a my o nich zapominamy. Właśnie dlatego tak ważne jest ustalenie stałych miejsc dla poszczególnych produktów. Na najwyższych półkach, na których panuje również najwyższa temperatura, warto umieścić resztki potraw z dnia poprzedniego, rzeczy do szybkiego spożycia i z krótkim terminem przydatności. Półki środkowe to miejsce dla nabiału. Możemy ułożyć tam sery, jogurty, jaja, masło oraz mleko. Oczywiście te produkty, które powinniśmy zjeść w pierwszej kolejności, warto trzymać z brzegu. Na najniższej półce, gdzie jest najchłodniej, powinniśmy trzymać ryby, wędliny i surowe mięso. Niemal każda lodówki posiada także szuflady. Jest to przestrzeń idealna do przechowywania świeżych warzyw i owoców. Chowając umytą sałatę powinniśmy pamiętać, aby do woreczka włożyć ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci. Najcieplejszym miejscem w całej lodówce są drzwi. Jest to konsekwencja zmiany temperatur, wynikającej z ciągłego otwierania i zamykania lodówki. Takie warunki nie zaszkodzą sosom, dżemom, musztardzie, czy opakowaniom keczupu i majonezu.
Artykuł powstał w ramach współpracy z marka Electrolux
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze