Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 4 lipca 2024 15:16
Reklama BMM
Reklama Sigma Project
Reklama
News will be here

Na Wigilię grzyby suszone, świeże czy gotowane?

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Borowiki, a może shiitake? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  • Źródło: UPWr
Na Wigilię grzyby suszone, świeże czy gotowane?
Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Borowiki, a może shiitake? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Źródło: UPWr

W okresie świątecznym wykorzystujemy głównie grzyby leśne: borowiki i podgrzybki, bo tak wynika z tradycji, jednak zdaniem dr Cecyli Uklańskiej-Pusz z UPWr na świątecznym stole mogą znaleźć się każde grzyby: te które lubimy i chętnie jemy, te których smaku jeszcze nie znamy oraz te, które ze względu na wysoką cenę spożywamy okazjonalnie. – Z grzybów uprawnych na uwagę zasługuje moim zdaniem shiitake czyli twardnik jadalny (japoński), który ma ciekawy i dość intensywny aromat – mówi naukowczyni UPWr. 

Dodaje, że grzyby powinniśmy jeść nie tylko w święta, bo choć cenimy je głównie ze względu na zapach i smak, to zapominamy o ich bogactwie odżywczym: witaminach z grupy B, witaminie D, białku, beta-glukanach i wielu innych prozdrowotnych substancjach. 

– Nie bez znaczenia grzyby nazywane są „mięsem z lasu” - zawierają dość dobrze strawne przez nasz organizm białka, bogate w aminokwasy. Dodatkowo większość grzybów ma właściwości stymulujące układ odpornościowy: stosowane są w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych, regulują pracę serca, ponieważ zawierają znaczne ilości potasu, a małe sodu, a nawet - w przypadku soplówki jeżowatej - wspomagają rehabilitację po chorobach neurologicznych, stymulując odnawianie połączeń nerwowych wylicza zalety grzybów dr Uklańska-Pusz.

 

Suszone, świeże czy gotowane?

 

Pytana, jakich grzybów powinniśmy używać: suszonych, świeżych czy gotowanych odpowiada, że każda ich postać jest dobra, każda do nieco innego wykorzystania. Jeśli bowiem zależy nam na wyczuwalnym aromacie, to powinniśmy wykorzystać grzyby suszone, które warto przed użyciem namoczyć. Świeże, spożywane na surowo, np. do sałatek, mogą być borowiki lub pieczarki, które ciekawie urozmaicą znane nam smaki. Grzyby można też gotować, ponieważ zawarte w ich ścianach komórkowych beta-glukany są wówczas uwalniane (im dłuższy czas gotowania, tym więcej znajdziemy ich w wywarze). Można też grzyby jedynie krótko poddusić, dodać do sosu czy do jajecznicy - wówczas zawierają najwięcej witamin.

Są też, niestety, ciężkostrawne: zawierają chitynę, która jest wielocukrem, nie trawionym przez nasz organizm, ale działającym podobnie jak błonnik pokarmowy w warzywach i owocach. 

- Zalecenia dietetyków zachęcają nas do zwiększenia podaży błonnika, zatem i dodatek grzybów jest wskazany. Warto je jednak łączyć z ziołami, które stymulują trawienie, tj.: rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, czy jałowiec. Również sosy własne z grzybów, nie zagęszczane mąką i bez śmietany, będą łatwiej strawne - tłumaczy naukowczyni UPWr.

 

Kotlety z boczniaka zamiast schabowych


Podczas świąt można grzyby wykorzystać na wiele sposobów i do wielu potraw. – Uszka z grzybami - dla mnie to najważniejsza potrawa świąteczna. Dodatkowo sosy grzybowe czy zupy, które nie zawsze królują na naszych stołach. Dodatek wywaru z suszonych grzybów do barszczu czerwonego nada mu bardziej wykwintnego smaku i ciemniejsze zabarwienie. Poza tym, w kolejne świąteczne dni, warto część mięsa zastąpić potrawami z grzybów: kotlety z boczniaka zamiast schabowych, duszone shiitake w sosie pieczeniowym... Pomysłów jest wiele i warto trochę urozmaicić naszą dietę właśnie grzybami. Jedynie konsumpcję grzybów marynowanych warto ograniczyć, bo ze wszystkich sposobów ich przyrządzania, ta forma jest najmniej wartościowa i zdrowa dla naszego organizmu – mówi dr Cecylia Uklańska – Pusz. 


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: xXxTreść komentarza: Nocna będzie musiała w niedalekiej przyszłości funkcjonować przy SORach, więc można zapomnieć o tym pomyśle. Ponadto lepiej wyznaczyć sobie bardziej ambitny plan, niech Pan Skrzydłowki wpłynie na funkcjonowanie lokalnych POZów tak aby przyjmowały pacjentów przez cały dzień pracy od 08:00 do 18:00, wówczas aż tak bardzo ta nocna nie będzie potrzebna.Data dodania komentarza: 04.07.2024, 13:43Źródło komentarza: Co z punktem nocnej i świątecznej pomocy medycznej? Temat wróciłAutor komentarza: OdpTreść komentarza: Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.Nie znasz historii Polski to nie pisz banałów.Data dodania komentarza: 04.07.2024, 12:54Źródło komentarza: Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów!Autor komentarza: obserwatorTreść komentarza: To były wybory i programy wyborcze. Bez komentarza. Życzę Panu radnemu Skrzydłowskiemu cierpliwości w dążeniu do realizacji zgłoszonych programów wyborczych. Pisząc program warto było już wtedy zapoznać się z aspektami prawnymi.Data dodania komentarza: 04.07.2024, 12:30Źródło komentarza: Co z punktem nocnej i świątecznej pomocy medycznej? Temat wróciłAutor komentarza: bater79Treść komentarza: Bardzo dobrze robią! Nawet ręka która,was karmi potrafi was zabić.Nie wiedzieliście tego!? Pokłony pro niemieckie,wychwalanie polaków zatrudnionych w Niemczech,nic wam nie da!!!! Macie zepsuty moralnie kręgosłup!Data dodania komentarza: 04.07.2024, 12:11Źródło komentarza: Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów!Autor komentarza: MoniaTreść komentarza: Wszyscy są tacy sami i KO i PIS, dlatego nigdy nie zagłosuje na te partię.Jedna i druga to zgnilizna!Data dodania komentarza: 04.07.2024, 12:00Źródło komentarza: Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów!Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Ty trzeżwy...czy z KO?Data dodania komentarza: 04.07.2024, 11:52Źródło komentarza: Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów!
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama