Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na zapiekanki warzywne, makaronowe oraz te tradycyjne – na bagietce.
Jeśli chcemy przygotować szybką kolację to zapiekanka na pieczywie będzie idealnym rozwiązaniem. Natomiast jej nieco bardziej pracochłonna odmiana – z makaronem czy ziemiankami, będzie świetną propozycją na smaczny, i nadal ekspresowy w porównaniu z innymi daniami, obiad.
Zapiekanka na bagietce
Składniki:
- Bagietka
- Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
- Pieczarki krojone marki Sandra
- Cebula czerwona
- Świeże liście bazylii
- Ser mozzarella
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy po długości na dwie części. Układamy na niej pomidory, ser, pieczarki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- Makaron muszelki
- Pomidory krojone marki Sandra
- Pieczarki krojone marki Sandra
- Ser mozzarella
- Mięso mielone wołowe
- Pomidorki koktajlowe
- Natka pietruszki
- Cebula
- Czosnek
- Bazylia
- Oliwa
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki, natkę i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera – tak do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy przez ok. 15 minut.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- Cukinia
- Kukurydza marki Sandra
- Groszek marki Sandra
- Kurczak
- Oliwa
- Cebula
- Czosnek
- Szczypiorek
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek. Cukinię kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko – energicznie mieszamy, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polewamy beszamelem. Układamy warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki. Pieczemy przez 20 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Napisz komentarz
Komentarze