Jak powstaje próchnica zębów?
Próchnica to choroba zakaźna, której głównym sprawcą są bakterie, w tym Streptococcus mutans oraz Lactobacillus acidophilus. Te mikroorganizmy żywią się cukrami i węglowodanami, które dostarczane są wraz ze spożywanym pokarmem. Ich obecność w jamie ustnej przyczynia się do powstawania kwasów, które niszczą szkliwo zębów, a z czasem prowadzą do jego demineralizacji i ubytków.
To, jak wygląda próchnica, zależy od stopnia jej zaawansowania. Początkowo przyjmuje postać białych odbarwień na zębach, które, jeśli nie są leczone, zamieniają się w charakterystyczne ciemne plamki powiększające swoje rozmiary, co wskazuje na postępowanie choroby i coraz większą degradację tkanek. Nieleczona próchnica finalnie może prowadzić nawet do utraty zębów.
Jakie są najczęstsze przyczyny próchnicy?
Główną przyczyną powstawania próchnicy jest przede wszystkim niewłaściwa higiena jamy ustnej. Regularne szczotkowanie zębów i stosowanie nici dentystycznych jest podstawą, jeśli chodzi o zapobieganie jej rozwojowi. Jeżeli te czynności są zaniedbywane, na powierzchni zębów osadza się płytka nazębna, która stanowi idealne środowisko dla bakterii.
Objawy próchnicy można zaobserwować również bardzo szybko w przypadku diety bogatej w cukry i węglowodany, które dostarczają pożywki dla bakterii. Spożywanie słodyczy, napojów gazowanych czy soków, zawierających duże ilości cukrów prostych, zwiększa ryzyko powstawania ubytków.
Próchnica zębów może być też spowodowana przez niedobory minerałów, zwłaszcza wapnia i fosforu, przez które szkliwo staje się osłabione, a w efekcie bardziej podatne na działanie kwasów.
Do czego może prowadzić nieleczona próchnica?
Nieleczona próchnica może prowadzić do szeregu poważnych konsekwencji zdrowotnych. Ból zębów to najczęstszy objaw postępującej choroby. W miarę jak próchnica rozwija się, może natomiast dojść do zapalenia miazgi zęba, co wiąże się z intensyfikacją dolegliwości, szczególnie podczas spożywania gorących lub zimnych pokarmów.
Ignorowane objawy próchnicy sprawiają także, że bakterie mogą penetrować głębiej w tkanki zęba, powodując ich pękanie i infekcje nie tylko w obszarze jamy ustnej, ale także dróg oddechowych czy układu krwionośnego.
Nieleczona próchnica występująca na jednym zębie bardzo szybko rozprzestrzenia się na inne. Ignorowanie jej objawów nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż prowadzi do coraz poważniejszych i kosztowniejszych w leczeniu problemów stomatologicznych.
Jak leczyć próchnicę w zależności od stopnia jej rozwoju?
Leczenie próchnicy zależy od stopnia zaawansowania choroby. We wczesnym stadium jej rozwoju dostatecznym rozwiązaniem może być remineralizacja szkliwa. Przeprowadzana jest ona przez stomatologów, których wsparcie w walce z ubytkami oferuje Studio Stomatologii Powiśle w Warszawie, z wykorzystaniem bakteriobójczej ozonoterapii lub preparatów fluorkowych. Obie metody pomagają w odbudowie zębiny oraz hamują rozwój próchnicy.
W bardziej zaawansowanych przypadkach, kiedy choroba powoduje głębsze uszkodzenia, konieczne może być leczenie kanałowe. Polega ono na usunięciu zakażonej miazgi zęba, oczyszczeniu kanałów korzeniowych i wypełnieniu ich specjalnym materiałem.
Czasem jednak zbyt długo ignorowane objawy próchnicy sprawiają, że nawet leczenie kanałowe nie jest w stanie uratować zęba. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest ekstrakcja i późniejsze leczenie protetyczne w postaci np. implantów zębowych, mające na celu zachowanie estetyki uśmiechu oraz funkcjonalności zgryzu.
Czy próchnicy można zapobiec?
Choć próchnica to najczęściej występująca choroba zębów, można jej skutecznie zapobiegać. Najważniejszym elementem profilaktyki jest szczotkowanie zębów po każdym posiłku, co najmniej dwa razy dziennie. Powinno ono trwać nie krócej niż trzy minuty i być dodatkowo uzupełnione o zastosowanie nici dentystycznej, która pomaga usunąć resztki pokarmowe z przestrzeni między zębami.
W uniknięciu próchnicy pomóc może również odpowiednia dieta. Należy unikać nadmiernego spożywania cukrów prostych, które są głównym czynnikiem ryzyka. Zamiast tego warto wzbogacić jadłospis o pokarmy bogate w minerały takie jak wapń i fosfor. Najlepiej wprowadzić do niego również twarde produkty, które pomogą w naturalnym oczyszczaniu zębów.
Uzupełnieniem tych dwóch elementów powinny być także regularne wizyty u dentysty - nie tylko wtedy, gdy pojawią się pierwsze objawy próchnicy. Kontrole dentystyczne odbywające się co najmniej raz na pół roku pozwolą na wczesne wykrycie problemów i uniknięcie poważnych konsekwencji zaniedbań związanych ze zdrowiem zębów.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze