Dr Danuta Figurska – Ciura z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wylicza: przeciętny Polak zje w ciągu świątecznego dnia sześć-, a niektórzy nawet 10 tysięcy kilokalorii w postaci bigosów, mięs, szynek z tłuszczykiem, tortów czekoladowych czy makowych. Zdrowy, dorosły człowiek o wadze ciała 60-70 kilogramów potrzebuje 2 tysięcy Kcal dziennie, kobiety trochę mniej, mężczyźni więcej.
- Ale święta są dwa razy w roku! Liczmy i ograniczajmy kalorie na co dzień, a w święta dajmy spokój! – dr Figurska – Ciura jest zwolenniczką tradycyjnego menu na święta. I na lepsze trawienie zamiast tabletek zaleca dodawanie do potraw dużej ilości ziół: –W polskiej kuchni lubimy majeranek, ale do wieprzowiny dorzućmy też czombru, tymianku, pieprzu i w ogóle – jeśli tylko lubimy – więcej ostrych przypraw. Metabolizm przyspieszą i poprawią też owoce jak grejfrut, warto sięgnąć też po nieco zapomniane warzywa: pasternak, topinambur.
Świąteczny przepis fit od MasterChefa
MasterChef Damian Kordas, student IV roku weterynarii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, lubi zioła w kuchni: - Zawsze gdy przygotowuję danie inspirowane kuchnią polską używam szczypiorku, koperku i natki pietruszki – mówi i dodaje: - Zioła to nie tylko dodatek do dań wytrawnych ale także mają cudowne zastosowanie w deserach - np. tymianek dodany do czekoladowego ganachu będzie idealny.
Damian Kordas w przerwie między zajęciami w klinikach na Weterynarii a nagrywaniem kolejnego odcinka programu dla TVN, przygotował dla nas przepis na odchudzony barszcz, do którego nie dodajemy cukru ani nie zagęszczamy mąką – jak twierdzi - jedna porcja ma tylko 150 kcal:
Krem buraczano - malinowy Damiana Kordasa
- 1 kg buraków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g,
- 3 ząbki czosnku – 15 g,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 100 g mrożonych malin,
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego majeranku
- 200 g ricotty (kremowej)
- wędzona sól
1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy je na oliwie razem z posiekanymi ząbkami czosnku.
2. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut.
3. Po tym czasie dodajemy majeranek i mrożone maliny i miksujemy na krem.
4. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Ricottę łączymy z wędzoną solą i kładziemy łyżką na wierzchu kremu.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze