"Oławskie święto piwa”, organizowane przez CTKiR Browar PROBUS, odbędzie się w tym roku 24 i 25 września. Z kranów browaru przy ul. Młyńskiej poleje się równolegle aż siedem gatunków piwa – w tym jedno specjalne, przygotowane specjalnie na tę okazję. W sobotnim programie Probus Festu 2016 znalazł się finał Konkursu piwowarów domowych o Puchar Probusa, pokaz warzenia piwa domowego połączony ze spotkaniem piwowarów-amatorów, wieczorna biesiada ze wspólnym śpiewaniem tradycyjnych pieśni, a dla najbardziej wytrwałych – zabawa przy muzyce wielu stylów prezentowanej przez DJów. W niedzielę główną atrakcją będą wycieczki po browarze. Miejscowy piwowar opowie, jak powstaje piwo wytwarzane w sposób tradycyjny – wyłącznie z czterech składników. II. Probus Fest będzie także okazją do poznania nowego menu Probusa, w którym zadebiutują dania kuchni włoskiej przygotowywane pod okiem włoskiego mistrza kuchni.
W sobotę o godzinie 12.30 rozpocznie się II Konkurs Piw Domowych o Puchar Probusa (obrady zamknięte). Piotr Skotnicki, współwłaściciel Browaru Probus zdradził nam, że do tego konkursu zgłosiło się aż sześć osób z Oławy, oprócz nich będzie konkurować wielu smakoszy piwa z całej Polski. Kto uwarzył najlepsze piwo i zdobędzie puchar Probusa? Dowiemy się 24 wrześnie po godzinie 20.00. Ci którzy chcą zobaczyć jak się warzy domowe piwo mogą przyjść między godziną 13.30 a 18.00. Od godziny 16.00 do 18.00 potrwa spotkanie piwowarów. A w niedzielę o godzinie 12.30 wycieczka z piwowarem po Browarze Probus. Jacek Przywara (na fot.) zaprasza w niezwykłą podróż po "piwnej" krainie.
Fot. Agnieszka Herba
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze