Przepis na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 250 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Ciasto zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Następnie wyjąć i rozwałkować tyle, ile nam będzie potrzebne. Ja robiłam rurki na raty, ponieważ miałam tylko 20 foremek. Reszta ciasta czekała w lodówce na następną turę. Ciasto rozwałkowujemy w miarę cienko (ok 1 - 2 mm), ale jeżeli ktoś lubi, może być grubsze. Smak ciasta pozostanie bez zmian, ale wydłuży się czas pieczenia. Rozwałkowane ciasto kroimy w długie paski o szerokości ok 1,5 - 2 cm. Foremki smarujemy lekko margaryną i nawijamy ciasto. Pamiętajmy, że zaczynamy nawijać od strony węższej do szerszej. Później smarowałam swoje rurki smarowałam roztrzepanym jajkiem i obtaczałam w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 15 -17, minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie chłodzimy i nabijamy kremem. W swoim przepisie użyłam ubitej "Śnieżki" z galaretką agrestową, ale pysznie smakują też z kremem karpatkowym lub bitą śmietaną. Smacznego!
Do zrobienia rurek używamy foremek
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze