Przepis przesłała Marta Kaleta Przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem zarówno na obiad jak i wczesną kolację. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania - 10 minut Czas gotowania - 30 minut
Składniki na krem
- 3 kolby kukurydzy
- 3 łyżki masła
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 125 g serka topionego (kremowego),
- 8 kromek chleba pełnoziarnistego,
- sól, pieprz i cukier - do smaku
Składniki na salsę
- 1 papryczka chilli,
- 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
- 5-6 oliwek bez pestki,
- świeża kolendra lub bazylia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy w oliwek,
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
- sól, cukier i pieprz do smaku
Salsa
Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły. Krem Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek, na połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna, ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy.
Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu, na złoty kolor. Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze