Wszystko o kawie! Zapisz się na warsztaty
- 06.06.2018 09:42 (aktualizacja 27.09.2023 10:41)
Skąd pochodzi, jak się ją uprawia, jakie są jej rodzaje i gatunki? Czym się od siebie różnią i w jaki sposób można uzyskać najlepszy napar dzięki alternatywnym metodom ich zaparzania? Dlaczego kawa może być szkodliwa albo wręcz przeciwnie, posiadać niespotykane walory zdrowotne? Jak i kiedy ją pić?
Na te i wiele innych pytań odpowiemy na degustacji kawy (cuppingu) organizowanym przez pasjonatów tego niezwykłego naparu.
Home Barista – Degustacja i alternatywne metody zaparzania kawy! to projekt organizowany w ramach konkursu OCRS - Aktywna Oława 2018 przy wsparciu pasjonatów z Fundacji Laboratorium Futurum, dystrybutora Speciality Coffee Manufaktura Babuszki oraz palarni kawy Mała Czarna.
Więcej:
1. Tematyka spotkania:
- uprawa i pochodzenie kawy,
- gatunki kawy i ich odmiany,
- różnice pomiędzy kawą przemysłową a kawą wysokiej jakości,
- alternatywne metody zaparzania kawy,
- aspekty zdrowotne jak i szkodliwe kawy,
- kiedy, jak i jaką pić kawę.
- cupping kaw różnorodnych,
2. Zapoznanie z alternatywnymi zaparzaczami:
- Dripper
- Aeropress
- French Press
- Chemex
- Kawiarka
Wszystkich chętnych zapraszamy w czwartek 07.06.2018r. od godz. 15.00 do siedziby Oławskiego Centrum Rozwoju Społecznego OCRS przy ul. 3 Maja 18 i/u.
Obowiązują zapisy - kto pierwszy, ten lepszy - poprzez wiadomość prywatną na facebooku Daniel William Górski.
Mamy ograniczoną ilość miejsc:
1. Cupping - 15 miejsc.
2. Pozostali Uczestnicy - 15 miejsc.
Źródło: https://www.facebook.com/events/191745041385239/
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze