Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 30 stycznia 2025 06:38
Reklama Hipol
Reklama ZWiK

Jak przygotować dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Jednym z głównych kierunków użytkowania kukurydzy, jest jej przeznaczenie jako surowca do produkcji wysoko jakościowej kiszonki. Jednym z najważniejszych etapów jej przygotowania jest odpowiednie uformowanie oraz przykrycie pryzmy przy pomocy folii kiszonkarskiej. Umożliwia ona szczelne zabezpieczenie biomasy przed dostępne powietrza atmosferycznego oraz wód opadowych. Jest to szczególnie ważne, ponieważ prawidłowy proces fermentacji bakterii kwasu mlekowego, który jest niezbędny do przebiegu procesu zakiszania, może zachodzić tylko w warunkach beztlenowych.
  • 31.07.2024 09:55
  • Autor: Grupa tipmedia
Jak przygotować dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Kiedy zbierać kukurydze na kiszonkę?

Termin zbioru jest uzależniony ściśle od fazy rozwojowej kukurydzy. Optymalnie, gdyby była zbierana w fazie dojrzałości mlecznej, wówczas udział w suchej masie ziarniaka wynosi ponad 30%. Poniżej tego progu "tracony" jest potencjał energetyczny, wynikający z wypełniania ziarniaka podczas procesu dojrzewania. To właśnie kolba w największym stopniu zapewnia energię w żywieniu zwierząt, dlatego jej udział w biomasie powinien być największy.

Wybierając termin zbioru kukurydzy na kiszonkę, należy kierować się przed wszystkich dojrzałością ziarniaków w kolbie, jednak należy go modyfikować oceną dojrzewania — zasychania całej rośliny. Wraz z postępującym zasychaniem łodyg i liści, zwiększa się w nich udział celulozy i ligniny, które zmniejszają strawność przygotowanej kiszonki. Dodatkowo sztywne części łodyg są trudniej zagęszczane podczas formowania pryzmy, ze względu na dużą elastyczność. Ważną cechą użytkową przedłużającą okres wegetacji kukurydzy, a tym samym nalewana ziarna jest stay green. Jest to atrybut nie tylko odmian kiszonkowych. Polega na dłuższym utrzymywaniu zieloności przez liście i łodygi. Bardziej zielone rośliny w momencie zbioru mają nie tylko bardziej pożądany skład, ale są również zdrowsze.

Lina mleczna pomocna w decyzji o rozpoczęciu zbioru

Jedną z najpowszechniej wykorzystywanych metod oceny terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę jest obserwacja przebiegu linii mlecznej ziarniaka. Linia mleczna "przesuwa" się od góry (szczytu) ziarniaka do jego nasady (miejsca połączenia z osadką). Można przyjąć, że jeżeli znajduje się w połowie, zawiera skrobię mączystą i szklistą w stosunku 1:1, czyli wyznacza też optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę. Odnosząc przebieg linii do zawartości suchej masy w całej roślinie, to wynosi on wówczas mniej więcej 35%. Z perspektywy przygotowania dobrej kiszonki jest on optymalny. 

Przy odmianach o bardzo dobrym stay green ocena przebiegu linii mlecznej powinna być skorygowana ogólnym stanem rośliny (jej zielonością i wigorem).

Warto dodać zakiszacz

Biomasa z kukurydzy o zwartości suchej masy poniżej 35% jest surowcem, w którym proces zakiszania, przy zapewnieniu warunków beztlenowych, samoczynnie rozpoczyna się proces fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Pomimo tego zalecany jest dodatek zakiszacza Silomax, ponieważ bardzo często zbierana biomasa jest niejednorodna, możliwy jest wzrost suchej masy powyżej 35% i może mieć zróżnicowaną wilgotność wynikającą z opadów atmosferycznych w okresie zbiorów.

Aplikacja zakiszacza w podczas przygotowania kiszonki daje wiele korzyści:

  • dostarcza wysokiej koncentracji bakterii kwasu mlekowego i umożliwia ich równomierne rozmieszczenie w całej objętości 
  • przyspiesza proces zakiszania, przez co wcześniej osiąga właściwości żywieniowe 
  • obniża pH kiszonki oraz stabilizuje go na niskim poziomie od 3,8 do 4,2 
  • ogranicza rozwój mikroorganizmów wpływających negatywnie na jakość kiszonki podczas procesu zakiszania 
  • po otwarciu pryzmy utrzymuje stabilność warunków i zapobiega niekorzystnej wtórej fermentacji 

Nie tylko w formie pryzmy

Kiszonka z kukurydzy jest paszą objętościową, dlatego też jej przygotowanie, wymaga zastosowania odpowiednich rozwiązań oraz miejsca. Historycznie najpowszechniej stosowane jest przygotowanie kiszonki w formie pryzm lub w silosach przejazdowych. Po zagęszczeniu biomasy należy go szczelnie przykryć folią kiszonkarską i odpowiednio ją dociążyć, uważając, aby jej nie przebić.

W ostatnich latach do przygotowania kiszonki z kukurydzy coraz częściej wykorzystywane są rękawy foliowe. Zarówno folie kiszonkarskie, jak i rękawy foliowe o bardzo dobrych parametrach jakościowych, dostępne są na https://osadkowski.pl/farma/folie-pryzmowe--c-001111.

Materiał partnera


mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

 

KOMENTARZE
Autor komentarza: JanyszTreść komentarza: każdy może pisać tylko niech się zastanowi co pisze komentujecie wszystko i wszystkich nie macie z reguły pojęcia jak wygląda praca w tej Firmie , nie komentujcie ludzi którzy robią wszystko aby pracownicy zarabiali w miarę godziwie , pewnie punkt widzenia od miejsca siedzenia , jeśli piszą te komentarze pracownicy to tylko ci co zarabiają dobrze ale mogę ich zrozumieć , natomiast jeśli piszą to osoby którzy nie pracują w naszej firmie niech nie komentują tego co Organizacja Związkowa robi i nie robi tego dla siebie ,wszystko co robią ma służyć wszystkim pracownikom bez podziału , jeśli nie jesteś z nami to nie przeszkadzaj , bo i tak dostaniesz to co wszyscy , Nie obrażajcie nikogo powodzenia dla was ZwiązkowcyData dodania komentarza: 30.01.2025, 05:13Źródło komentarza: Pikieta pod Autolivem. Pracownicy żądają podwyżek! [ZDJĘCIA]Autor komentarza: bater79Treść komentarza: I to jest właśnie,w punkt trafienie.Jak można dawać tyle kasy na pierwszą drużynę? I rodzice dzieci też dają tylko o wszystkim nie wiedzą....Data dodania komentarza: 30.01.2025, 05:10Źródło komentarza: Gaszenie pożaru w "Moto-Jelczu"Autor komentarza: bater79Treść komentarza: A Miłosz to ten od grila i kiełbasy?Data dodania komentarza: 30.01.2025, 05:08Źródło komentarza: Gaszenie pożaru w "Moto-Jelczu"Autor komentarza: AnnaTreść komentarza: A gdzie gwiazda tiktoka disco polo i Photoshopa , buahabaData dodania komentarza: 29.01.2025, 23:56Źródło komentarza: Pikieta pod Autolivem. Pracownicy żądają podwyżek! [ZDJĘCIA]Autor komentarza: AdekTreść komentarza: Jaka firma tacy pracownicy ? HeheData dodania komentarza: 29.01.2025, 23:55Źródło komentarza: Pikieta pod Autolivem. Pracownicy żądają podwyżek! [ZDJĘCIA]Autor komentarza: KrzysiekTreść komentarza: Dziadowska firma ? Jak większość cwaniaków w Jelczu , pseudo biznesmeni ze słomą w butach , aroganci bez sumienia ...Data dodania komentarza: 29.01.2025, 23:53Źródło komentarza: Pikieta pod Autolivem. Pracownicy żądają podwyżek! [ZDJĘCIA]
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama