Białko może występować w 3 podstawowych postaciach. Jest to hydrolizat, koncentrat oraz izolat białka serwatkowego. Wszystkie one znacznie różnią się między sobą, głównie pochodzeniem i zawartością substancji białkowej. Poznaj je nieco bliżej i już dziś zadbaj o świadomą suplementację!
Izolat białka serwatkowego
Izolat białka serwatkowego wyróżnia się wysokim stopniem oczyszczenia, a więc i wyższą zawartością czystego białka w składzie, która może sięgać 85-97%. Zawiera przy tym znikomą ilość węglowodanów oraz tłuszczy – nie przekracza ona łącznie 5%. Aminokwasy wchłaniają się bardzo szybko, we krwi znajdują się już po około 30 minutach od spożycia suplementu. To idealny wybór dla osób trenujących sporty siłowe, którym zależy wyłącznie na dostarczaniu czystego białka, bez żadnych składników dodatkowych.
Hydrolizat białka serwatkowego
Hydrolizaty białka serwatkowego są najdroższą spośród omawianych opcji, na co wpływa ich skład oraz biodostępność. Znajduje się w nich 85-97% czystego białka oraz ilość węglowodanów i tłuszczów zbliżona do izolatów. Jednakże hydrolizaty wchłaniają się znacznie szybciej, ponieważ do ich produkcji wykorzystano enzymy dzielące cząsteczki białka na mniejsze fragmenty, które mogą efektywniej wchłonąć się w układzie pokarmowym. Spożycie hydrolizatu obniża również uczucie łaknienia, a więc pozwala wydłużyć czas między kolejnymi posiłkami, co sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała.
Koncentrat białka serwatkowego
To najtańsza wersja białka serwatkowego, dlatego wybierz ją, jeśli szczególnie zależy Ci na oszczędności. Zawiera 60-80% białka, do 20% węglowodanów oraz do 10% tłuszczów. Można zatem stwierdzić, że pod względem składu białkowego nie jest to najkorzystniejsza spośród wszystkich opisywanych opcji. Jeśli jednak Twoim celem nie jest aż tak intensywne dostarczanie czystego białka, koncentrat może sprawdzić się idealnie.
Jak poprawnie suplementować białko?
Odżywki białkowe najlepiej przyjmować po zakończeniu treningu (do 2 godzin), zwłaszcza siłowego. Przyczynią się do przyspieszenia procesów anabolicznych, w tym regeneracji tkanek i przyrostu masy mięśniowej. Nie należy zapominać o suplementacji przedtreningowej – polecanymi produktami są m.in. BCAA, L-karnityna czy arginina.
Nie przekraczaj dawki białka poleconej przez producenta i zgodnej z zapotrzebowaniem Twojego organizmu. Przyjmuje się, że optymalną dawką dla osoby trenującej jest do 2,5 g białka na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg powinna suplementować około 175 g białka. Nie opieraj się wyłącznie na suplementach. Zadbaj o podaż wszystkich składników odżywczych, w tym białek, wraz z dietą. Jego dobrymi źródłami pokarmowymi są m.in.: ryby i owoce morza, mięso, jajka, nasiona roślin strączkowych czy tofu.