Pora też wykorzystać dynię w smaczny, a nie straszny sposób. Przepis na pyszny (sprawdziliśmy!) krem z dyni z papryką i imbirem przesłał nam Jan z Oławy
Składniki:
- jedna niewielka dynia
- dwie czerwone papryki
- mały korzeń imbiru
- cebula
- kostka bulionu warzywnego
- ser żółty
- śmietana
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki. Dzielimy ją na ćwiartki i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż będzie miękka, około 20 - 25 minut. Łyżeczką oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy go do garnka.
W taki sam sposób przygotowujemy pokrojoną czerwoną paprykę i cebulę. Te składniki dodajemy do dyni, zalewamy bulionem warzywnym (około 300 ml) i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy świeżo starty kawałek korzenia imbiru (ilość wedle upodobań). Dosypujemy sól, pieprz, tymianek, ostrą paprykę, rozmaryn i łyżkę masła. Jeszcze raz blendujemy. Podgrzewamy i podajemy. Dla lepszych wrażeń smakowych można dodać łyżeczkę śmietany i posypać żółtym serem oraz grzankami. Smacznego!
***
A teraz coś na słodko!
Tarta dyniowa pani Joli Przepis wysłała nam Jolanta, mieszkanka Ścinawy Polskiej.
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 80 gramów masła
- 40 g smalcu
- 25 g masła orzechowego
- 3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki.
Nadzienie
- 400 g puree z dyni (dynia pokrojona w cząstki, upieczona w piekarniku bez skóry i zmiksowana)
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3 średnie jaja
- 125 g serka typu Philadelphia
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek soku z pomarańczy
- dżem pomarańczowy
Wykonanie
Mleko i jaja zmiksować. Odlać1/4 zmiksowanej masy i osobno połączyć z serkiem i skórką pomarańczową. Resztę zmieszać z puree z dyni, przyprawami i cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem na dnie i po bokach. Wlać masę dyniową, a następnie masę z serkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjąć upieczoną tartę. W rondelku roztopić dżem pomarańczowy do zawrzenia, gorący wylać na wierzch ciasta. Ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną
. ***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą? Napisz do nas: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze