Kociołek żeliwny – klasyk, który nie wychodzi z mody
Naczynie żeliwne do pieczenia to jeden z najbardziej archaicznych, podstawowych przyborów gastronomicznych. Uniwersalność tego przedmiotu jest jednak ponadczasowa, ponieważ i dzisiaj chętnie korzysta się z kociołków do tworzenia pysznych, plenerowych dań. Można więc bez ogródek stwierdzić, że jest to klasyczne akcesorium kuchenne (a w zasadzie to ogrodowe lub działkowe, ponieważ zwykle to w takich warunkach wykorzystujemy jego zalety), które nie wychodzi z mody. Żeliwo ma zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła, będąc jednocześnie odporne na bardzo wysokie temperatury. Wskazuje się, że ma ono również neutralny wpływ na smak potraw, a co jeszcze istotniejsze, poszczególne składniki wrzucone do kotła nie przywierają do ścianek podczas pieczenia.
Dlaczego warto mieć kociołek żeliwny w nowoczesnej kuchni
Powodów może być przynajmniej kilka, ale warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jeden z nich. Dzięki takiemu naczyniu jesteśmy w stanie zrobić zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne przepisy z kociołka. Co ciekawe, nie musimy wcale rozpalać paleniska czy przygotowywać miejsce na ognisko. Produkt taki jak kociołek żeliwny do piekarnika bez problemu zmieści się w urządzeniu AGD, co jest niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania. W kociołku przyrządzimy szereg nowoczesnych dań różnych kuchni świata. Bez problemu stworzymy modne dania jednogarnkowe, wegetariańskie gulasze czy indyjskie curry. Zapiekanki ziemniaczane, pulled pork, ragu oraz inne, efektowne dania Fusion, również mogą być ugotowane w poręcznym kociołku.
Jak dbać o kociołek żeliwny, by służył przez dekady
Dobry kociołek żeliwny nie powinien się „zestarzeć”, jeśli będziemy go utrzymywać w dobrym stanie. Pierwsza zasada to regularne czyszczenie i osuszanie żeliwa, ponieważ tylko wtedy możemy mieć pewność, że cząstki jedzenia czy drobiny wody nie pozostaną na jego powierzchni. Jak gotować w kociołku, aby go nie zepsuć? Jakkolwiek! To niezwykle wytrzymały „sprzęt”, który zniesie naprawdę dużo. Pamiętaj również o sezonowaniu kotła cienką warstwą oleju oraz przechowywaniu go w suchych warunkach. Nie stosuj mocnych środków czyszczących, zarówno w postaci chemii, jak i skrobaków, które mogłyby zarysować jego wnętrze. Z uwagi na rozmiary, kotły żeliwne nie powinny być myte w zmywarce – należy czyścić je ręcznie.
Stylowy i solidny kociołek żeliwny w sklepie Radochy Gospochy
Naczynia żeliwne i inne, użyteczne produkty znajdują się w sklepie Radochy Gospochy, do którego serdecznie odsyłamy naszych czytelników. Znajdziesz tam stylowe, solidne kotły, które mogą być stawiane na otwartym ogniu. Życzymy udanego gotowania i zachęcamy do eksperymentowania – także z nowoczesnymi przepisami.