Składniki:
- 2 paczki krakersów
- 1 paczka herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 30 dag migdałów Masa nr 1
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
Wykonanie
Wlej do garnka półtorej szklanki mleka, zagotuj. Do miski wsyp 2 budynie, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka i roztrzep to z 1/2 szklanką mleka. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, mieszaj, aż zgęstnieje, wystudź. Do miski wrzuć kostkę masła i miksuj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Masa nr 2 - 1 kostka masła - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 szklanki mleka w proszku Jedną szklankę mleka zagotuj z 1/2 szklanki cukru, wystudź. Kostkę masła wrzuć do miski i miksuj do uzyskania białego puchu. Dodawaj po 1 łyżce mleka i łyżce cukru, miksuj. Na koniec dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku, miksuj. Składanie ciasta Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę krakersów, wylej masę budyniową. Wyłóż ponownie warstwę krakersów. Na drugą warstwę krakersów wylej puszkę masy krówkowej (puszkę masy rozgrzej w garnku z ciepłą wodą, tak aby była płynna). Wyłóż trzecią warstwę krakersów, wylej 3/4 objętości masy nr 2 (masa z mleka w proszku). Na to wyłóż warstwę herbatników oraz resztę masy nr 2. Płatki migdałowe upraż na gorącej patelni aż nabiorą złoty kolor i wysyp na wierzchnią warstwę. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone na drugi dzień
. ***
Czekamy na przepisy: redakcja@gazeta.olawa.pl
Napisz komentarz
Komentarze