Dietetyk Aneta Łańcuchowska, ambasador kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz", przedstawia kilka propozycji przekąsek z wykorzystaniem polskich kartofli, które dzięki niestandardowej formie podania staną się królem niejednej imprezy. Dietetyk Aneta Łańcuchowska
Zadbaj o serce!
Ziemniaki mogą poszczycić się porządną zawartością potasu – jednego z najważniejszych elektrolitów w ludzkim organizmie. Z kolei dodanie jogurtu do ziemniaczanej przekąski wzbogaca ją zarówno o łatwo przyswajalny wapń, jak i białko.
JOGURTOWE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Składniki (porcja dla pięciu osób):
- 5 ziemniaków
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 2 opakowania jogurtu naturalnego (300 ml)
- 6 łyżek posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i bez obierania ze skórki podgotuj w litrze wrzątku przez 5 minut. Do wody dosyp pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu posyp ziemniaki pieprzem, tymiankiem, wędzoną słodką papryką i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, przez 20 minut. Co jakiś czas przewracaj kartofle w trakcie pieczenia. Przygotowanie sosu: przelej do miseczki opakowanie jogurtu, następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika i ostudzeniu polej sosem każdego ziemniaka.
Zrelaksuj się! Ziemniaki, podobnie jak kakao, to dobre źródło magnezu wpływającego na prawidłową pracę naszego układu nerwowego. Danie jest również bogate w potas, regulujący prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, zarówno za sprawą samych ziemniaków, jak i rodzynków.
ZIEMNIACZANE TRUFLE CZEKOLADOWE
Składniki (porcja dla czterech osób):
- 2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
- łyżka rodzynków
- 4 łyżki kakao naturalnego
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 czubate łyżki syropu daktylowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni + dodatkowe 2 łyżki do obtaczania trufli
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie bez obierania ze skórki ugotuj w litrze gotującej się wody, aż do miękkości. Ziemniaki odcedź, a następnie wystudź. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj rodzynki, kakao, aromat migdałowy, syrop daktylowy, sól i uprażone wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i wilgotną ręką ukształtuj kulki. Obtocz każdą z kulek w wiórkach koksowych.
Dodaj sobie energii!
Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, które biorą m.in. czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym niedokrwistości. Dodatek rozmarynu do dania sprawia, iż tak przyprawione chipsy wspomogą uregulowanie poziomu glukozy we krwi.
PAPRYKOWE CHIPSY Z KARTOFLI
Składniki (porcja dla pięciu osób):
- 5 kartofli
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Bez obierania ze skórki, pokrój je nożem lub na tarce do warzyw w cienkie plasterki, nie grubsze niż 1 mm. Tak pokrojone kartofle posyp solą, wędzoną słodką papryką oraz rozmarynem. Warzywa skrop olejem. Plasterki ziemniaków rozłóż jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 10 minut, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu chipsy kartoflane gotowe są do jedzenia! * Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna
"
Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Napisz komentarz
Komentarze