Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli Farsz
- 40 dkg mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz Surówka
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 2 ogórki kiszone
- kukurydza z puszki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sos czosnkowo-ogórkowy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- koperek suszony
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Przesiać pół szklanki mąki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić na cztery porcje, rozwałkować na okrągłe placki i odstawić na 30 minut. Upiec placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
2. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Warzywa na surówkę kroimy w kostkę, dodać przyprawy i wymieszać.
4. Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę i majonez. Czosnek przeciskamy przez praskę, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy jogurtowej. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Podsmażone mięso wykładamy na placek drożdżowy, a na mięso - surówkę. Wszystko zalewamy sosem czosnkowo-ogórkowym. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze