Chlebak - jaki materiał wykonania wybrać?
Przy wyborze chlebaka nie powinniśmy kierować się jedynie wyglądem pojemnika. Bardzo istotną kwestią jest także materiał wykonania produktu. A jest w czym wybierać! Na rynku dostępne są chlebaki drewniane, bambusowe, ceramiczne, porcelanowe, a także te wykonane ze stali nierdzewnej czy też plastiku. Każdy z materiałów jest charakterystyczny, posiada inne zalety i wady. Poniżej znajdziesz charakterystykę najpopularniejszych materiałów, z których wykonuje się praktyczne, a zarazem estetyczne pojemniki do przechowywania pieczywa.
Chlebaki drewniane i bambusowe
Chlebaki drewniane to jedne z popularniejszych produktów tego typu. Estetycznie wykonane, doskonale dopasują się do kuchni, w których rządzą naturalne materiały wykonania. Taki pojemnik pełni swoją funkcję bez zarzutu - drewno zapewnia optymalną temperaturę i wilgotność przechowywanego pieczywa, zapobiegając jego wysuszaniu i na dłużej zachowując jego świeżość. Tego typu produkty są trwałe i wytrzymałe, jednak mogą pochłaniać wilgoć z zewnątrz, co z czasem może skutkować odbarwieniem lub odkształceniem pojemnika. Problematyczne może być również utrzymywanie takiego chlebaka drewnianego w czystości - nie wolno myć go detergentami, ani pod bieżącą wodą. Zaleca się jedynie przecieranie go wilgotną ścierką. By uniknąć tego typu problemów, warto zdecydować się na wybór chlebaka z drewna bukowego, dodatkowo lakierowanego, co zabezpiecza go przed negatywnym działaniem wilgoci i odbarwieniami.
Chlebaki bambusowe, podobnie jak te drewniane, zwracają uwagę swoim estetycznym, naturalnym designem. W odróżnieniu natomiast do drewnianej wersji nie pochłaniają wilgoci i nie reagują na zmiany temperatury w kuchni, co sprawia, że nie odkształcają się. Bambus to materiał znany ze swojej odporności i trwałości, dlatego chlebak bambusowy z pewnością będzie inwestycją na długie lata. Minusem jednak jest ich dość wysoka cena, choć znajdą się też tańsze produkty. Pojemniki bambusowe są lżejsze i prezentują się znacznie nowocześniej niż te drewniane.
Eleganckie chlebaki ceramiczne
Uwagę warto zwrócić również na chlebaki ceramiczne, wykonane z porcelany, kamionki lub innego typu ceramiki. Chlebaki te są wyjątkowo łatwe w utrzymaniu czystości - można czyścić je detergentami i myć pod bieżącą wodą, nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów. Długo utrzymują świeżość przechowywanego w nich pieczywa. Ceramiczne chlebaki mogą posiadać dodatkowe otwory, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Niewątpliwą zaletą modeli ceramicznych jest ich elegancki wygląd, dostępność różnych kolorów i wzorów. Tego typu chlebaki bardzo często występują w zestawie z drewnianą deską, która pełni funkcję pokrywy, a jednocześnie może posłużyć do krojenia pieczywa i innych składników. Wady? Przeważnie wyższa cena oraz fakt, że nawet przy niewielkim uderzeniu, może dojść do trwałego uszkodzenia, a nawet całkowitego zbicia produktu.
Solidne chlebaki stalowe
Chlebaki wykonane ze stali nierdzewnej sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu nowoczesnym ze względu na swój design - dostępne są w wykończeniu matowym, jak i połyskującym. Prostokątne, owalne, a nawet w kształcie kuli. Dodatkowo, wyjątkowo łatwo utrzymać je w czystości, choć w przypadku niektórych modeli na ich powierzchni mogą być widoczne odciski palców. Stalowe pojemniki są solidne, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Te wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, dlatego nie straszny im kontakt z wodą. Co ciekawe, takich chlebaków lepiej nie ustawiać blisko źródła ciepła, ponieważ szybko się nagrzewają, wpływając na temperaturę przechowywanego w nich pieczywa i doprowadzając do jego szybszego wysuszenia.
Proste i nowoczesne chlebaki plastikowe
Innym typem chlebaków są te wykonane z tworzywa sztucznego, przeważnie plastiku. Pojemniki plastikowe są lekkie, odporne na wilgoć, wodę i detergenty. Dostępne są modele tańsze i droższe. Takie zwykłe i bardziej nowoczesne. Te proste, tańsze modele często są wykonane nieprecyzyjnie, a w kuchni pełnią jedynie funkcję praktyczną. Nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza, przez co pieczywo psuje się znacznie szybciej. Z kolei te nieco droższe i nowocześniejsze są trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia. Bardzo często wyposażone są w drewnianą deskę-pokrywę i prezentują się naprawdę ładnie.
Do wyboru, do koloru...
Przy wyborze chlebaka, oprócz samego materiału wykonania, należy wziąć pod uwagę również inne kwestie, takie jak design, pojemność i dodatkowe funkcje.
- Design. Producenci oferują modele klasyczne - białe bądź czarne jako modny element kuchni nowoczesnej, odważne wersje kolorystyczne, które sprawdzą się w kuchni w stylu retro, a także pojemniki w pastelowych odcieniach, nawiązujące do stylu skandynawskiego. Chlebaki bambusowe i drewniane przypadną do gustu miłośnikom stylu prowansalskiego.
- Pojemność. Przed zakupem należy zwrócić uwagę także na pojemność chlebaka. Wielkość pojemnika powinna być dostosowana do liczby domowników oraz spożywanego przez nich pieczywa. W przypadku, gdy chlebak ma służyć 1-2 osobom, wystarczający będzie model mniejszych rozmiarów, który nie zabiera zbyt wiele miejsca w kuchni i pozwala na przechowanie jednego bochenka chleba. Pojemność chlebaka powinna być dostosowana także do wielkości kuchni. W małych kuchniach dobrym rozwiązaniem będzie chlebak narożny, natomiast w dużych można pozwolić sobie na model większych rozmiarów.
- Dodatkowe funkcje chlebaka. Producenci prześcigają się w tworzeniu chlebaków, które poza standardowym zastosowaniem, posiadają dodatkową funkcję. Obecnie możemy spotkać się z modelami chlebaka, który służy nie tylko jako pojemnik do przechowywania pieczywa, ale także jako deska do krojenia. Za deskę w tym przypadku służy pokrywa chlebaka - najczęściej wykonana z odpornego na uszkodzenia bambusa, drewna bukowego, a nawet szkła.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze