Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 13:37
Reklama
Reklama
News will be here

Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi

Gratulacje! Koło Gospodyń Wiejskich z Grędziny zwyciężyło w eliminacjach dolnośląskich do pierwszego etapu konkursu kulinarnego dla KGW Festiwal "Polska od kuchni". Ich smaczna propozycja to gołąbki z kaszą gryczaną
Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi
To właśnie te gołąbki

Źródło: KGW Grędzina

Tak KGW Grędzina tak pisze o tych gołąbkach:

Gołąbki z kaszą gryczaną są tradycyjnym daniem kuchni Europy wschodniej, które przywędrowało wraz osadnikami na tereny Dolnego Śląska. Znakomicie wpisuje się w nowoczesne trendy ze względu na bogactwo witamin i błonnika w kaszy gryczanej i warzywach. Jednocześnie danie niezbyt popularne, a warte poznania. Produkty potrzebne do wykonania są ogólnodostępne, niedrogie, często z przydomowego ogrodu i pobliskiego lasu. Nasza koleżanka Agnieszka dostała ten przepis od swojej babci Józi, która pochodziła z dawnych polskich kresów wschodnich - z Toporowa. Babcia robiła gołąbki bez przepisu, wszystko dodawała na oko, bo pracowała gotując na weselach. Gołąbki podawano tam, kiedy zmęczeni tańcami goście powoli zapominali o zjedzonym wcześniej obiedzie. Wtedy pachnące gołąbki ze śmietaną smakowały wspaniale. Można przypuszczać, że była to potrawa niecodzienna i wykwintna, bo od czasów słowiańskich potrawom podawanym na szczególne okoliczności nadawano nazwy zwierząt. Nasza Agnieszka gotuje je do dzisiaj swojej rodzinie.

Jak je zrobić? 

600 g kaszy gryczanej palonej, 500 g mięsa mielonego, 2 duże cebule, 5 dużych ziemniaków, 3 suszone grzyby, 2 garści zielonej pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego, 1 średnia kapusta, 10 łyżek smalcu ze skwarkami, sól, pieprz do smaku, gęsty jogurt naturalny 

Farsz: Grzyby moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy przez 30 minut i ostudzone kroimy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy surowe mięso, nie ugotowaną kaszę, grzyby, pokrojoną zieloną pietruszkę, surowe starte ziemniaki i podsmażoną cebulkę doprawiając wszystko solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy twardy głąb i parzymy. Oddzielamy liście ścinając twarde nerwy. 

Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Każdą warstwę gołąbków smarujemy przecierem pomidorowym. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy 3 łyżki smalcu ze skwarkami. Gotujemy do miękkości 1,5-2 godziny. Podajemy z jogurtem naturalnym polane łyżką smalcu ze skwarkami.

Spróbujcie zrobić, pycha!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: oloTreść komentarza: Oławianie wybrali sobie cyrk w postaci BBS - PO - PIS - WDOData dodania komentarza: 20.05.2024, 13:35Źródło komentarza: Radni z 4 komitetów utworzyli 6 klubów. Po co aż tyle?Autor komentarza: KaziuTreść komentarza: Wydaje mi się, że pomysłodawcą był PZPR (i to w formie całkiem zbliżonej do aktualnej)...Data dodania komentarza: 20.05.2024, 12:58Źródło komentarza: Radna Magdalena Ziółkowska o budowanym przystankuAutor komentarza: TrololoTreść komentarza: Z jednej strony głupio krytykować burmistrza, że coś robi. Ale jak zostanie rozwiązany problem określenia lokalizacji: "park przy PKP" (np przy organizacji jakiś imprez)? - to człowiek nie będzie wiedział który park przy którym PKP. Tylko problemy robicie...Data dodania komentarza: 20.05.2024, 12:47Źródło komentarza: Radna Magdalena Ziółkowska o budowanym przystankuAutor komentarza: gośćTreść komentarza: tak i szuka takich co piszą chamskie komentarze, bo ma teraz dużo wolnego czasu :-)Data dodania komentarza: 20.05.2024, 12:15Źródło komentarza: Radni z 4 komitetów utworzyli 6 klubów. Po co aż tyle?Autor komentarza: OławiankaTreść komentarza: Ten przystanek jest bardzo potrzebny.Data dodania komentarza: 20.05.2024, 12:07Źródło komentarza: Radna Magdalena Ziółkowska o budowanym przystankuAutor komentarza: SpecjalistaOdWszystkiegoTreść komentarza: Jeśli parking będzie tylko od strony miasta, to ja współczuję mieszkańcom okolic ul. Brylantowej. Kultura parkowania będzię tam na poziomie co "w niedziele przy kościele". Oczywiście, możemy mydlić oczy, że oni licznie i ochoczo przyjadą "na właściwą stronę". PS: Czy ma ktoś linka do jakiejś czytelnej wersji mapy (projektu okolic dworca) - byłbym wdzięczny (tak wiem, na pewno do znalezienia samemu w necie)?Data dodania komentarza: 20.05.2024, 11:57Źródło komentarza: Radna Magdalena Ziółkowska o budowanym przystanku
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama