Rafał jest nie tylko twórcą oławskiego internetowego radia "Hit". Jego wielką pasją jest gotowanie. Mówi, że gotuje od małego. Uczęszczał do szkoły średniej o profilu gastronomicznym, od 12 lat współpracuje z tą branżą. Gotuje głównie potrawy tradycyjnej kuchni staropolskiej, ale nie stroni od eksperymentowania. Przepis na zupę krewetkową, którą zatytułował "Powrót z wakacji", wymyślił sam: - Mimo, że jestem tradycjonalistą w kuchni, lubię wykombinować coś nowego. Moje przepisy są sprawdzone i można je z powodzeniem wypróbować w domu.
Proporcje dla 3 osób
- 200 g krewetek koktajlowych
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku polskiego
- 1 duży ziemniak
- 1 mała marchewka
- kawałek selera
- nać pietruszki
- łyżka prawdziwego masła
- przyprawy: papryka ostra mielona lub łagodna, pieprz kolorowy, 2-3 liście laurowe, vegeta lub kucharek, można dodać jedno ziarnko ziela angielskiego, ale niekoniecznie
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i świeży czosnek. Smażymy minutę, aż zacznie pachnieć, na chwilę przed końcem smażenia trzeba dodać mieloną paprykę. Następnie zalać wodą i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Kiedy ziemniaki zaczną robić się miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą marchew, seler, oraz krewetki i gotujemy przez 15 minut. Próbujemy i dodajemy w miarę uznania przyprawy - pieprz mielony, sól. Następnie wyłączamy i dodajemy pęczek świeżo pokrojonej pietruszki (razem z łodygami, bo to one zawierają najwięcej olejków eterycznych) i przykrywamy na 5-10 minut, by nabrało smaku. Smacznego!
***
Lubisz gotować, piec? Wyślij swój przepis: redakcja@gazeta.olawa.pl
Napisz komentarz
Komentarze