Składniki na 10 sztuk
- 1 pierś z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 50 g makaronu ryżowego
- 4 suszone grzyby mun
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sos sojowy
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
1. Cebulę i marchewkę pokroić w zapałkę, makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun gotować przez 10 minut, następnie drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać marchewkę, grzyby mun i starty czosnek. Smażyć do miękkości, na koniec dodać zmieloną pierś z kurczaka, drobno posiekany makaron ryżowy i smażyć około 10 minut. Wlać łyżkę sosu sojowego, doprawić pieprzem.
3. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
4. Przygotować miskę z wodą. Na kilka sekund wkładamy do niej po jednym płacie papieru ryżowego - tak, aby był elastyczny. Na papier ryżowy nakładamy 2 łyżki farszu i składamy jak krokieta.
5. Gotowe sajgonki odkładamy na pół godziny na czystą ściereczkę, aby lekko obeschły. 6. W głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
7. Serwujemy z sosem słodko-pikantnym. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze