Składniki
- 10 podudzi z kurczaka
- 3 duże papryki czerwone
- 4 cebule czerwone
- 3 pomidory
- 3 - 4 ząbki czosnku
- pół butelki sosu curry
- przyprawy ( papryka słodka, ostra, pieprz, vegeta, przyprawy kuchni azjatyckiej)
- 1 mała śmietanka 30% słodka (200 ml)
- 1 limonka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- półtorej szklanki wody
- olej do smażenia
- ryż
Wykonanie
Podudzia umyć i zalać sosem curry w naczyniu żaroodpornym (w którym będziemy piec) i pozostawić na noc. Paprykę i pomidory sparzyć, obrać ze skóry, cebulę i czosnek drobno posiekać. Podudzia wyjąć z sosu i obsmażyć na złoto. Do sosu z marynowania dodać warzywa i wymieszać, doprawić przyprawami wg uznania.Ułożyć podudzia na warzywach, przykryć pokrywką i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Ugotować ryż. Wyjąć podudzia z piekarnika, a powstały w naczyniu sos z warzywami przelać do garnka. Dolać szklankę wody i gotować przez chwilę, w tym czasie doprawić do smaku. Wlać śmietankę i po chwili dodać sok z limonki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z połową szklanki wody i dolewać po trochę to gotującego się sosu, aż będzie osiągnięta odpowiednia gęstość. Do gotowego sosu włożyć podudzia i odczekać kwadrans. Podawać z wcześniej ugotowanym wcześniej ryżem. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze