Składniki (dla 4 osób):
- 600 g mięsa wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
Przyprawy do mięsa:
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Placki z cukinii:
- 500 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki (20 g) mąki
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Keczup jabłkowy:
- 200 g jabłek
- 100 g cebuli
- 80 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- 20 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia
Dodatkowo:
- 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
- 150 g pomidora
- 80 g cebuli czerwonej
- 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego
Sposób wykonania:
Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
Prezentacja: Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.
*
Sałatka tabulah z pieczonymi paprykami, grillowanym bakłażanem i wiśniami
Składniki (dla 4 osób):
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki zielonej
- 200 g bakłażana
- 100 g cebuli
- 100 g wiśni
- 150 g kaszy kuskus
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Papryki pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 10 min. Następnie przekładamy do foliowego worka i szczelnie zwijamy. Po ok. 10 min wyciągamy papryki z woreczka i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie tniemy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bakłażana tniemy w plastry o grubości 1 cm i solimy. Po 15 min. wycieramy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy je olejem i grillujemy po ok. 3 min. z każdej strony.
Cebulę przekładamy do szklanej miski, dodajemy paprykę, wydrążone wiśnie i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy gorący wywar, a następnie szczelnie przykrywamy miskę folią aluminiową. Po ok. 5 min. kasza jest gotowa.
Prezentacja: na plastry bakłażana układamy sałatkę z kuskusem.
Napisz komentarz
Komentarze