Kilka dni temu mieszkańcy narzekali, że w podoławskich lasach nawet trudno wypatrzeć trujące okazy, a co dopiero podgrzybki czy borowiki. Dziś dostaliśmy zdjęcie od pana Henryka, który za każdym razem, kiedy rozpoczyna sezon na grzybobranie informuje naszą gazetę. Od lat ma swoje miejsca w naszych lasach i jeśli wraca z koszem pełnym prawdziwków to znak, że można już wybrać się na grzybową wyprawę. Przy tej okazji kilka rad (poniżej) od Głównego Inspektoratu Sanitarnego na tema bezpiecznego grzybobrania! Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Grzybobranie to nasz ulubiony sport narodowy.
Jak przygotować się na grzybobranie?
Weź ze sobą:
- bluzkę lub kurtkę z długim rękawem
- spodnie z długimi nogawkami
- buty z wyższą cholewką
- czapkę bądź kapelusz
Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij.
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy- w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia
- środek odstraszający owady uchroni nas przed komarami i kleszczami
Dekalog grzybiarza
- Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
- Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
- Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
- Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
- Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
- Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
- Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Nie zaleca się spożywania grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym
- dzieciom
- osobom starszym
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.

Napisz komentarz
Komentarze