Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 02:16
Reklama BMM
Reklama
Reklama Archon

Kulinaria

Najprostsze ciasto z rabarbarem
Najprostsze ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa. Nieco zapomniane warzywo ma swoje pięć minut. Charakterystyczny kwaskowaty smak ma licznych amatorów. Z rabarbaru można ugotować orzeźwiający kompot, albo upiec ciasto, na przykład drożdżowe. 29.05.2015 10:32
Ciasto cioci Julii
Ciasto cioci Julii
Julia Ostrowska ma 92 lata. Mówi, że potrafi piec tylko staroświeckie - a nie nowoczesne - ciasta. Te staromodne ciągle znajdują amatorów wśród domowników i gości 29.05.2015 10:28
Wyrzeźbić, a potem... zjeść
Wyrzeźbić, a potem... zjeść
Właściwie każda pani w kuchni w jakimś stopniu zajmuje się carvingiem, choć tego tak nie nazywa. Przecież robi się z warzyw dekoracje na sałatkę jarzynową. Prawdziwe wyżyny rzeźbienia w warzywach i owocach dostępne są jednak dla niewielu 02.10.2014 07:23    2
Inspiracje Koliskich
Inspiracje Koliskich
Kwaszone ogórki według specjalnej receptury, rybki z Oławki, wyluzowane kaczki i dziczyzna - to specjały kuchni Ewy i Aleksa Koliskich 04.01.2012 11:55
Chleb pieczony w domu
Chleb pieczony w domu
Przed tygodniem pisaliśmy o "Wrzosowej polanie" - pracowni artystycznej Joanny Rodziewicz. Dziś do naszego grona wyróżnionych tytułem produktu lokalnego dołącza chleb Michała Rodziewicza 04.01.2012 11:55
Miód i nie tylko
Miód i nie tylko
Oława bywa nazywana obok Oleśnicy zagłębiem pszczelarskim. Nic więc dziwnego, że w katalogu produktów lokalnych znalazły się pszczele produkty. Wśród nich miód słonecznikowy oraz ocet winny miodowo-ziołowy autorstwa Marka Morawskiego z Marcinkowic 29.12.2011 11:55
Jeść smacznie
Jeść smacznie
Robert Makłowicz promował swoją najnowszą książkę w sali widowiskowej Ośrodka Kultury. Mówił o tym, jak smacznie jeść i jak ważnym elementem jest kuchnia w zrozumieniu kultury narodu. Była także dyskusja o kuchni regionalnej z praktycznymi wskazówkami udzielanymi przez autora książki 22.12.2010 11:55
Droższa zupa jarzynowa
Droższa zupa jarzynowa
W ubiegłym roku w sierpniu pomidory kosztowały około dwóch złotych, teraz kosztują średnio pięć. To ceny z oławskiego zielonego targu, bo w sklepach przeważnie jest jeszcze drożej. Klienci łapią się za głowę i za portfele, a pieniędzy ubywa 16.08.2010 11:55
Reklama
Reklama