Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 21:13
Reklama BMM
Reklama
Reklama
News will be here

Kulinaria

Creme brulee od Basi
Creme brulee od Basi

- Chciałabym wszystkim łasuchom zaproponować creme brulee z musem owocowym - mówi Barbara Kawalerska, autorka przepisu. - To prosty, wykwintny deser. Oryginalnie krem podaje się ze skorupką z karmelizowanego cukru, ale że rzadko trzymam się oryginalnych przepisów powstała wariacja z musem

18.03.2017 15:25
Zakręcony omlet z twarożkiem
Zakręcony omlet z twarożkiem

Wspaniałe śniadanie na wolny weekend - omlet, który zaskoczy smakiem. Jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem, pietruszką oraz drobno siekanym czosnkiem, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Aby nadać śniadaniu ciekawy smakowy kontrast, możemy przełożyć omlet farszem skomponowanym z lekkiego twarożku i ulubionych warzyw.

09.03.2017 13:38
Faworki albo chrusty. Pycha!
Faworki albo chrusty. Pycha!

Popularne w karnawale, doskonałe na jego zakończenie, czyli tłusty czwartek. Faworki to nazwa powszechnie używana w cukierniach, tymczasem w domach z tradycjami Kresów Wschodnich to zawsze były ... chrusty.

21.02.2017 11:53
Kostka cappucino
Kostka cappucino

Palce lizać! Kolejny przepis oławianki Wiktorii Gawron - W moim domu mam wielkich miłośników kawy dlatego to ciasto było strzałem w dziesiątkę - mówi Wiktoria. - Proponuję przepis na smaczne ciasto o smaku cappuccino, jest słodkie ale delikatna nutka kawy zapewnia mu jednocześnie rześkość, polecam spróbować tego wspaniałego ciasta.

10.02.2017 13:48    1
Rodzinny makowiec Wiktorii
Rodzinny makowiec Wiktorii

Wiktoria Gawron kocha kuchnię. To od lat jej wielka pasja. W konkursie na najlepszego makowca, organizowanego podczas jarmarku bożonarodzeniowego, zdobyła II miejsce - Przepis ten jest w rodzinie od lat, mama przekazała mi go ze starego zeszytu z przepisami mojej babci, która piekła go na każde Boże Narodzenie - mówi Wiktoria Gawron. - Makowiec piecze moja mama, piekę także ja.

22.01.2017 17:44
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół. Na pewno nie zabrakło ich podczas tej sylwestrowej, ale świetnie spiszą się również w trakcie karnawału. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

03.01.2017 09:31    1
Liczmy kalorie na co dzień, nie w Święta!
Liczmy kalorie na co dzień, nie w Święta!

Tyle kalorii, ile pochłonie w święta statystyczny Polak, potrzebuje Michael Phelps, najbardziej utytułowany pływak świata, którego treningi to dziennie kilka godzin katorżniczego wysiłku!

22.12.2016 14:17
Pysznie, jak na wigilii
Pysznie, jak na wigilii

20 grudnia w Starostwie Powiatowym można było skosztować tradycyjnych potraw wigilijnych

20.12.2016 15:24    2
Choinki piernikowe
Choinki piernikowe

Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

19.12.2016 09:04
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Danie regionalne z Wielkopolski - mięso w towarzystwie zielonego warzywa Jarmuż to istna bomba witaminowa! Skrywa w sobie ogromne ilości białka, potasu, błonnika oraz witamin, m.in. C, A i K. Wykorzystajmy więc jego potencjał i pozwólmy zagrać pierwsze skrzypce na naszym talerzu.

16.12.2016 11:28
Z ciastem na jarmark
Z ciastem na jarmark

Urząd Miejski w Oławie ogłasza konkurs w ramach Jarmarku Bożonarodzeniowego, który zaplanowano na 16 i 17 grudnia

12.12.2016 22:39
Skąd ten schabowy?
Skąd ten schabowy?

Robert Makłowicz odwiedził 2 grudnia 2016 roku bibliotekę "Koronka"

05.12.2016 15:01
Reklama
Reklama