Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 13 maja 2025 19:08
Reklama

Kulinaria

Czas na dynie! Zupa, ciasto i strasząca głowa!
Czas na dynie! Zupa, ciasto i strasząca głowa!
Koniec października to święto dla amatorów dyń. Można je jeść w postaci zupy, suszyć pestki na długą zimę, wykorzystać jako dekorację ogrodu czy ogrodzenia, a także przygotować z nich np. straszącą głowę na Halloween - co w propozycji Janka z Oławy pokazujemy na zdjęciu. 31.10.2017 13:11    9
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
Delikatne kruche ciasto i świeży farsz. Lepiej od razu przygotować podwójną porcję... 08.10.2017 09:35
Placek ze starej książki
Placek ze starej książki
To ciasto zawsze się udaje, ale pod warunkiem, że używamy ogrzanych produktów i pozwalamy mu urosnąć. Przepis na placek drożdżowy ze śliwkami, pochodzi z książki "Praktyczna kuchnia", z 1959 roku 05.10.2017 10:54
Sernik Barbary Wójcik
Sernik Barbary Wójcik
Dziś przepis na ciasto pani Barbary z Jelcza-Laskowic 04.10.2017 14:26
Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Domowe lody śmietankowo-jagodowe
W sam raz na upały. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka 05.07.2017 12:05    2
Pascha z bakaliami pana Grzegorza
Pascha z bakaliami pana Grzegorza
To ciasto najbardziej smakowało jury i pięknie się prezentowało. Wygrało tegoroczny konkurs kulinarny na wielkanocnym jarmarku. Warto zachować ten przepis 14.04.2017 15:31
Creme brulee od Basi
Creme brulee od Basi
- Chciałabym wszystkim łasuchom zaproponować creme brulee z musem owocowym - mówi Barbara Kawalerska, autorka przepisu. - To prosty, wykwintny deser. Oryginalnie krem podaje się ze skorupką z karmelizowanego cukru, ale że rzadko trzymam się oryginalnych przepisów powstała wariacja z musem 18.03.2017 15:25
Zakręcony omlet z twarożkiem
Zakręcony omlet z twarożkiem
Wspaniałe śniadanie na wolny weekend - omlet, który zaskoczy smakiem. Jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem, pietruszką oraz drobno siekanym czosnkiem, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Aby nadać śniadaniu ciekawy smakowy kontrast, możemy przełożyć omlet farszem skomponowanym z lekkiego twarożku i ulubionych warzyw. 09.03.2017 13:38
Faworki albo chrusty. Pycha!
Faworki albo chrusty. Pycha!
Popularne w karnawale, doskonałe na jego zakończenie, czyli tłusty czwartek. Faworki to nazwa powszechnie używana w cukierniach, tymczasem w domach z tradycjami Kresów Wschodnich to zawsze były ... chrusty. 21.02.2017 11:53
Kostka cappucino
Kostka cappucino
Palce lizać! Kolejny przepis oławianki Wiktorii Gawron - W moim domu mam wielkich miłośników kawy dlatego to ciasto było strzałem w dziesiątkę - mówi Wiktoria. - Proponuję przepis na smaczne ciasto o smaku cappuccino, jest słodkie ale delikatna nutka kawy zapewnia mu jednocześnie rześkość, polecam spróbować tego wspaniałego ciasta. 10.02.2017 13:48    1
Rodzinny makowiec Wiktorii
Rodzinny makowiec Wiktorii
Wiktoria Gawron kocha kuchnię. To od lat jej wielka pasja. W konkursie na najlepszego makowca, organizowanego podczas jarmarku bożonarodzeniowego, zdobyła II miejsce - Przepis ten jest w rodzinie od lat, mama przekazała mi go ze starego zeszytu z przepisami mojej babci, która piekła go na każde Boże Narodzenie - mówi Wiktoria Gawron. - Makowiec piecze moja mama, piekę także ja. 22.01.2017 17:44
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół. Na pewno nie zabrakło ich podczas tej sylwestrowej, ale świetnie spiszą się również w trakcie karnawału. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka 03.01.2017 09:31    1
Reklama
Reklama