Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 21:11
Reklama Hipol
Reklama
Reklama
News will be here

Kulinaria

Przepis na pierogi z mięsem
Przepis na pierogi z mięsem

Powrót do klasyki. Kiedyś często gościły na domowych stołach. Przepis przesłała Ewelina z Bystrzycy

04.12.2016 11:01    3
Zupa krewetkowa - wspomnienie wakacji
Zupa krewetkowa - wspomnienie wakacji

- To przepis mojego autorstwa, podczas letniego "kucharzenia" na działce, na pikniku za granicą, przypadł mi i moim znajomym do gustu - mówi oławianin Rafał Rumież. - Przepis jest sprawdzony - myślę, że zupa będzie smakowała

29.10.2016 13:37    5
Pilaw z indykiem i kurkami
Pilaw z indykiem i kurkami

Udało wam się nazbierać kurek, a może czekacie na inne grzyby? Do przygotowania tej potrawy można użyć także podgrzybków i prawdziwków. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

22.09.2016 11:45
Drożdżowe ciasto, jakich mało
Drożdżowe ciasto, jakich mało

Przepis na ciasto drożdżowe, upieczone przez Janinę Kubik i Krystynę Kowalczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Godzikowicach, które wygrało (razem z KGW w Chwalibożycach) konkurs na najlepsze ciasto drożdżowe dożynek w gminie Oława

02.09.2016 16:08
Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii
Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii

Przepis Anny Jelonek, dietetyka i eksperta kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" - Kasze obecne są w naszej kulturze od bardzo dawna - przekonuje dietetyk. - Doskonale nadają się na szybkie, smaczne i wartościowe dania, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia, a także zawierają mnóstwo składników odżywczych. Możesz wybrać kasze gryczane, jęczmienne, jaglane, mannę, kukurydziane lub kuskus - każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym posiłkiem, także dla osób dbających o linię, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety. Kasze są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu. Warto zaznaczyć także, że kasza jest polecana osobom dbającym o linię, a także sportowcom. Dzięki zawartemu w niej białku przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

16.08.2016 20:42
Kurki na stół!
Kurki na stół!

W oławskich i podoławskich lasach pojawiły się kurki. Te świeże, piękne i chrupiące grzyby mogą być użyte do wielu dań. Najprostsze z nich to sos, najlepszy ze świeżych grzybów Sos kurkowy doskonale nadaje się do mięs wieprzowych, wołowych i drobiu, makaronów, kasz i klusek. Aromat unoszący się z kuchni podczas gotowania - wspaniały!

04.08.2016 10:49
Przepisy pracowników Jelcza
Przepisy pracowników Jelcza

Ta książka to lokalna perełka. "Jelczańska Książka Kucharska" to miniaturowa książeczka z 1988 roku. Wydana w nakładzie 300 egzemplarzy, z okazji 30-lecia jelczańskiej gastronomii, zawiera 142 przepisy i porady pracowników JZS Powstała pod kierunkiem dra Andrzeja Rutkowskiego, najbardziej znanego jelczańskiego kucharza, zwanego "doktorem Chochelką".

22.07.2016 13:39    1
Biała kiełbasa duszona w pomidorach i cebuli
Biała kiełbasa duszona w pomidorach i cebuli

Dzisiejsze danie poleca szef kuchni Robert Muzyczka

14.07.2016 11:58
Omlet według blogerki Ani
Omlet według blogerki Ani

Autorka bloga kulinarnego z powiatu oławskiego "Dylematy z chaty" tak nazwała ten przepis - omlet z piekarnika, z zielonymi szparagami, szynką szwarcwaldzką, pomidorami i serem lazur. Palce lizać!

08.07.2016 13:01
Sernik z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym

Przepis Elżbiety Budzik. To ciasto wygrało konkurs na najsmaczniejszy sernik, zorganizowany podczas dożynek gminnych w Stanowicach. Przysmak zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich w Owczarach Pani Elżbieta mówi, że to ciasto na specjalną okazję - pracochłonne i dość drogie. Gorąco polecamy, zwłaszcza że zostało docenione przez dożynkowe jury. A okazji przecież nie brakuje!

29.06.2016 13:23    2
Obiad dla wielbicieli ostrych smaków
Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

Z czym zwykle kojarzy się kuchnia meksykańska, chińska albo tajska? W każdej z nich chętnie stosuje się pikantne przyprawy. Nic dziwnego - dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości i charakteru. Pikantny makaron z papryczkami jalapeno

29.06.2016 10:06
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

Coś bardzo prostego, niedrogiego - na grilla lub ognisko

30.05.2016 09:27
Reklama
Reklama